View Single Post
Vechi 27.01.2017, 23:07:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Articol cu un fragment din cartea "Viata Cuviosului Paisie Aghioritul" http://acvila30.ro/cuviosul-paisie-a...cii-au-sfinti/

Citez: "Odată starețul stătea în afara Mănăstirii Stavronikita si discuta cu niște închinători. Unul dintre ei care era teolog, susținea că Sfântul Isaac Sirul a fost nestorian. Din nefericire repeta cunoscutele concepții apusene.

Părintele Paisie a încercat să-l convingă că Avva Isaac Sirul este nu numai ortodox, dar si sfânt si că au mult har și putere cuvintele lui ascetice, dar în zadar. Teologul stăruia cu încăpățânare în părerile lui. Dupa ce au terminat discuția, Starețul a plecat spre coliba sa întristat.

Pe drum, în timp ce se ruga, in locul unde se află un platan mare, ,,ceva i s-a întâmplat”, după cum el însuși a povestit. Starețul nu a destăinuit tot ce i s-a petrecut, dar, potrivit spuselor lui, a vazut în vedenie ceata Cuvioșilor Părinți trecând prin fața lui. Unul dintre ei s-a oprit și i-a spus: ,,Eu sunt Issac Sirul. Sunt foarte ortodox. Într-adevăr în ținutul meu a existat eresul lui Nestorie, dar eu m-am luptat împotriva lui.”

Starețul spunea ca scrierile lui Avva Isaac valorează cât toată patristica.
Pomenirea Sfântului o prăznuia la 28 septembrie cu priveghere de toată noaptea. La una dintre aceste privegheri Starețul a fost văzut într-o lumină taborică, ridicat de la pamânt și transfigurat. În vechime, când Sfântul Isaac se prăznuia împreună cu Sfântul Efrem Sirul, Starețul a adăugat în Mineiul pe ianuarie, la ziua 28, următoarele:

Luna ianuarie, în 28 de zile, pomenirea Cuviosului Părintele nostru Efrem Sirul și a marelui isihast Isaac, mult nedreptățitul."

Last edited by catalin2; 27.01.2017 at 23:14:24.
Reply With Quote