View Single Post
  #361  
Vechi 25.01.2017, 13:39:33
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
Cu articolul asta a pus punctul pe i.
Ce se uita adeseori e ca liturghia nu o face preotul de capul lui, este exercitata ca imputernicit al episcopului locului. Astia fara unuia de care fac ascultare, ce savarsesc acolo?
Pana si stilistii aia din chilia de pe Athos, sau daca vrem exemple de la verisorii nostri din apus, zelotii de la Manastirea Sfanta Familie si-au gasit un episcop din afara lor, dar totusi tehnic valid, de care sa se alipeasca.

Ce ma amuza cel mai tare e ca sunt mustrati de Sf. Isaac Sirul, care a fost episcop al Bisericii Asiriene a Răsăritului(biserica "monofizita", cum e cunoscuta uneori).
1. Copy/paste-ul dat de Ovidiu este din ceea ce spune parintele Pruteanu, nu ceea ce spune Sf. Isaac. E introducere la articol.
2. Iar cartea pe care vrea sa o dea parintele Pruteanu nu este a Sfantului Isaac, ci este o analiza a unui calugar catolic a scrierilor sfantului. Poate contine si parerile acelui scriitor si, bineinteles, conceptiile catolice.
3. Sfantul Isaac Sirul nu a fost eretic, din pacate unii ortodocsi, avand vederi ecumeniste, au preluat aceste pareri gresite de la eterodocsi (in special autori catolici), pentru a acredita ideea ca si intre eretici pot fi sfinti. Parintele Staniloae a contrazis pe cei ce afirmau asta, aducand dovezi din scrierile sfintilor. Aici am gasit un articol mai amplu despre acest lucru, inclusiv o critica a celui ce a editat cartea, Diac. Ioan Ica jr., articol pe care il voi cita un urmatorul mesaj http://www.teologiepentruazi.ro/2015...rul-nestorian/
Reply With Quote