Alea pot intra la infractiuni savarsite din culpa, nu e nevoie sa lasi loc de abuzuri ca sa-l condamni pe unul ca moare un om din cauza lui. Dar noi am avut situatii absurde in care s-a spus ca unii au beneficiat de "foloase patrimoniale electorale" sau chestii de genul asta. Am avut situatii in care martorii au declarat in fata instantei ca au fost fortati de catre procurori sa declare anumite lucruri. Avem frecvent situatii in care oameni condamnati fac targuri cu procurorii si ii denunta pe altii. Vrei sa-i deschizi un dosar unui politician ? Nimic mai simplu. Il iei pe unul din parnaie, ii promiti ceva si ala face un denunt si gata dosarul. Nu e normal asa ceva. De asta o asemenea lege e binevenita - denunt intr-un interval de timp de la comiterea unei infractiuni. E foarte bine gandita dupa parerea mea.
Din pacate foarte multi dintre noi au fost educati in felul asta, sa aiba "incredere in organe". Eu nu inteleg de ce trebuie sa am mai multa incredere intr-un buton ales de o persoana votata ( daca o alege si aia si nu vin numirile in plic de pe la vreo ambasada ), decat in persoana votata.
Nu-i normal ce se intampla nici un politician cinstit nu va mai ramane in politica. Pentru ca stie ca "organele" ii pot face dosar la orice ora. Eu daca as fi fost politician, plecam de mult sau oricum, refuzam orice functie. Si atunci votul nostru nu va mai valora niciodata nimic, vom fi condusi in permanenta de "tehnocrati" pe care nu-i alege nimeni. :)
Asta e modelul italian pe care l-am importat si noi. Si acolo in numele luptei cu un flagel real ( mafia ) s-a distrus clasa politica. Si sunt impuse guverne din afara.
|