View Single Post
  #3  
Vechi 07.03.2008, 17:40:12
alynnna alynnna is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.12.2007
Mesaje: 385
Implicit


DESPRE RELAȚIA PĂRINȚI—COPII

Această lucrare nu vorbește și despre raporturile dintre părinți și copii, care ar putea face subiectul unei alte cărți. Totuși e evident că, o dată ce viața cuplului se desfășoară în armonie, cei doi știu să-și vorbească, să dialogheze. Iar acest dialog e deosebit de important, pentru că atunci când apar dificultăți, crispări, copiii sunt primii care le simt. Cu foarte mici excepții, copiii văd foarte bine dacă părinții lor știu să-și rezolve dificultățile prin dialog și dacă au o viață spirituală de familie, reală.
Valorile iubirii, atât de importante în viața familiei, se cultivă mai întâi în relația dintre soț și soție. Și e firesc ca iubirea aceasta vie să fie percepută ca adevărată valoare. Pentru copil, această valoare e întotdeauna foarte obiectivă, pentru că el o simte ca entitate fundamentală a existenței sale. Copilul nu-și descoperă părinții doar ca persoane, ci ca o entitate, ca o ființă unică în două ipostasuri, tată și mamă, ființă din care simte că face parte ca un membru însuflețit.
Astfel, copilul nu trăiește doar din relația pe care o stabilește cu fiecare dintre părinți, separat, ci și din relația părinților, între ei. Iar pentru el, această relație constituie o ființă obiectivă și reală, din a cărui realitate își hrănește ființa sa profundă. Dacă realitatea aceasta e încordată, agresivă, impregnată de judecăți aspre, copilul, chiar dacă trăiește relații personale bune cu fiecare părinte în parte, va suferi de pe urma ei, iar această suferință se va materializa în modificări de comportament.
Nimeni nu poate oferi altuia ceea ce nu are sau nu este el însuși. De aceea, calitatea de ființă a cuplului e fundamentală pentru creșterea și înflorirea spirituală a copilului. Copilul poate avea absolut toată percepția existenței falsificată de un model parental negativ. Primind din partea ființei parentale o relație dizarmonică, ea riscă să devină pentru el un fals arhetip al relației cu lumea.
Educația începe de la relația dintre soț și soție. Nici un sistem educativ, nici o pedagogie nu vor putea înlocui această relație, dacă e dreaptă, deci trăită în acceptarea existenței celuilalt, a posibilității evoluției, a ajutorului oferit pentru lepădarea prejudecăților, gândurilor necurate etc. Pentru că toate acestea țin direct de iubirea adevărată. Dacă un copil își vede părinții depunând eforturi, fiecare, din iubire unul pentru celălalt, atunci și numai atunci, valoarea pe care își va construi el existența va fi iubirea.
Reply With Quote