View Single Post
Vechi 16.01.2017, 23:14:42
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Implicit

Faptul ca prin decretul din 1966 in RSR au fost interzise avorturile a fost evident in lucru bun, de apreciat!

Insa unde au gresit autoritatile din RSR a fost faptul ca prin reteaua sanitara si directiile judetene de sanatate, nu s-au popularizat masurile de planning familiar, iar in farmaciile din RSR nu se gaseau nici macar prezervative! Ce mai facea rost lumea de la cei care lucrau ca si marinari, si prin natura serviciului efectua deplasari in strainatate!

In privinta atitudinii autoritatilor din RSR fata de viata religioasa, conform constitutiei RSR din 1965, era garantata libertatea practicarii oricarui cult religios legal recunoscut, in spatial public.

Si atunci lumea se ducea la biserica, isi boteza copii, se cununa religios, si inclusiv si cadrele de militie si Securitate de dupa 1964 se duceau la biserica!

In 1969, cand a murit tatal lui Nicolae Ceausescu, Andruta Ceausescu, a fost inmormantat cu slujba religioasa!

Pe de alta parte, existau atunci unii activisti de partid, care erau mult prea zelosi, si chiar luau in serios aceea propaganda cu "materialismul dialectic"!

De exemplul in Husi in 1987 a fost numita prim-secretara Maria Roman (care inainte fusesera sefa de CUASC pe la Tanacu)! Cand incepea cu "materialismul dialectic", se prapadeau de ras baietii de la militie si Securitate!
Iar dupa revolutie, in anii din urma, era aproape in fiecare duminica prezenta la biserica! Si cand o vedeam imi venea cateodata sa-i zic si sa-i amintesc- "Stiti, cand erati prim-secretara, cum a fost cu "materialismul dialectic" ?

Dar m-am abtinut, deoarece sotul acesteia- Roman Stelica (Dumnezeu sa-l odihneasca in pace) a fost in om deosebit, de mare caracter, pe care l-am cunoscut personal , el fiind in 1989 seful statiei CFR Husi si prieten foarte bun cu tata.
Reply With Quote