( 5 )
Trezirea păcătosului din somnul păcatului
Trezirea păcătosului este acel fapt săvârșit de harul dumnezeiesc în inima lui prin care, asemeni cuiva trezit din somn, el își vede păcătoșenia, simte primejdia care îl paște, începe să se teamă și să se îngrijească de izbăvirea din acea nenorocire și de mântuirea sa. Mai înainte era ca un orb, nepăsându-i și nepurtând grijă de mântuire; acum vede, simte și îi pasă.
Cu toate acestea, schimbarea încă nu s-a produs. E numai prilejul de schimbare și chemarea către ea. Acum, harul doar îi spune păcătosului: „Vezi în ce te afli, așa că ai grijă, fă ce trebuie pentru mântuire”, îl scoate din lanțurile sale obișnuite și îl așază dincolo de ele, dându-i astfel șansa de a alege o viață cu totul nouă, în care să-și găsească locul potrivit. Dacă folosește această șansă, va fi spre binele lui; dacă nu, va cădea iarăși în același somn și în aceeași prăpastie a pierzării.
Acest har dumnezeiesc se dobândește prin simțirea și vădirea în cunoștință a lipsei de însemnătate și a caracterului rușinos de care dau dovadă toate acele lucruri atât de prețuite și râvnite de omul păcătos. Așa cum cuvântul lui Dumnezeu pătrunde “până la despărțitura sufletului și duhului, dintre încheieturi și măduvă” (Evrei 4, 12), așa pătrunde harul până la încheietura inimii cu păcatul și rupe acea legătură și însoțire nelegiuită. Am văzut cum cade păcătosul cu toată ființa lui într-un tărâm în care învățăturile, ideile, părerile, rânduielile, obiceiurile, plăcerile și cărările sunt cu desăvârșire potrivnice adevăratei vieți duhovnicești la care omul a fost menit.
Căzut în această lume, el nu rămâne departe sau neatins de ea. Nu, ci e pătruns de toate, se amestecă cu toate. Este cu desăvârșire scufundat în ea. Așa că e firesc să nu știe sau să nu se gândească la nepotrivirea ei cu viața duhovnicească și să nu aibă nici o înțelegere față de aceasta din urmă. Lumea duhovnicească este închisă pentru el. Se vădește astfel faptul că ușa întoarcerii se poate deschide numai dacă viața duhovnicească se va descoperi conștiinței păcătosului în toată strălucirea ei și nu numai dacă i se va descoperi, ci și dacă îi va mișca și inima; dacă viața păcătoasă va fi rușinată, respinsă și nimicită. Și aceasta se petrece în prezența conștiinței și simțirii. Abia apoi se va putea ridica grija de a lepăda vechile căi și a păși pe cele noi. Toate acestea se săvârșesc prin simplul fapt al trezirii păcătosului de către har.
În lucrarea sa, dumnezeiescul har al trezirii are în vedere tot timpul nu numai legăturile de care este ținut păcătosul, ci și starea lui generală, în această din urmă privință, trebuie avută în minte mai presus de orice deosebirea dintre felul în care se ivește harul asupra celor care nu au mai fost niciodată treziți și felul în care lucrează asupra celor care au mai trăit și înainte o asemenea trezire. Celui care nu a mai încercat până atunci trezirea duhovnicească i se dăruiește din plin, ca un fel de har atotcuprinzător pregătitor sau provocator. Nu i se cere nimic în prealabil omului, căci el are o cu totul altă mișcare.
Cu toate acestea, harul nu i se mai dă gratuit celui care a mai trăit deja trezirea duhovnicească, celui care știe și simte ce este viața în Hristos și care a căzut iarăși în păcat. Acum trebuie să dea el ceva mai întâi. Trebuie să se roage și să se învrednicească. Nu ajunge numai să vrea; trebuie să lucreze asupră-și pentru a pricinui trezirea duhovnicească prin har. Un astfel de om, amintindu-și vechea sa umblare în calea virtuților creștine, adesea o dorește iar, dar nu mai are nici o putere asupra luiși. Ar vrea să întoarcă foaia, dar nu e în stare să își recapete stăpânirea de sine și să se biruiască. S-a dat pe sine pradă unei amarnice deznădejdi pentru că mai înainte a lepădat darul și a ocărât și „a călcat în picioare pe Fiul lui Dumnezeu… și a batjocorit duhul harului” (Evrei 10, 29). Acum este lăsat să priceapă că această putere a harului este atât de mare încât nu i se va mai dărui prea curând. Caută și te ostenește și învață să iei aminte cât de greu este să o dobândești.
Un astfel de om se află într-un fel de agonie: însetează, dar nu i se dă să bea, flămânzește, dar nu e hrănit, caută, dar nu află, se silește pe sine, dar nu primește. Uneori, este lăsat în această stare vreme îndelungată, până când simte certarea dumnezeiască, ca și cum Dumnezeu l-ar fi uitat, S-ar fi întors de la el și-ar fi lepădat făgăduința Sa. Se simte ca „țarina care absoarbe ploaia ce se coboară adeseori asupra ei… dar… aduce spini și ciulini” (Evrei 6, 7-8). Numai că această atingere înceată a harului de inima celui ce-l caută nu e decât o încercare. El trece acum prin vremea ispitirii și mulțumită ostenelilor și chinuitoarei sale căutări, duhul trezirii pogoară iar asupra lui, așa cum coboară asupra altora în dar. Acest fel de a lucra al harului mântuitor ne arată două lucruri: mai întâi, mișcările deosebite ale harului dumnezeiesc pe care le săvârșește în trezirea păcătosului; apoi, calea obișnuită de dobândire a harului trezirii”.
(Sfantul Teofan Zavoratul, Calea spre Mantuire )
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|