View Single Post
Vechi 24.12.2016, 12:32:55
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Atunci cand cineva face o serie de afirmatii isi expune propria parere. Nu mai e parere personala doar daca citeaza din invatatura, sfinti, etc. Pana acum tu ti-ai expus doar parerea personala, in timp ce eu am dat citatele din ceea ce spune invatatura ortodoxa (al doilea articol este din catehismul ortodox). Asadar, unde regasim ceea ce spui tu? Iar daca spui ca nu esti de acord cu ceea ce am afirmai si argumentat, care sunt acele noi invataturi care au fost revelate dupa perioada apostolica. Eu am dat un exemplu din catolicism, din ortodoxie nu cunosc si citatele spun ca nici nu exista. Daca tu le cunosti le poti enumera.
Cătălin,
catehismul ortodox nu e unul, ci sunt mai multe! Uite, ca exemplu: eu am acasă trei (3) cărți numite (sau care constituie la propriu) "catehism ortodox". Una e românească și cred că pe aceea o ai și tu - o carte mare, cu copertă roșie, din carton gros. Alta e franțuzească (ortodoxă), alta e grecească. Ei bine, în ciuda unor înțelesuri comune, află că între cele 3 cărți de catehism sunt diferențe semnificative, pe alocuri. N-aș zice că se contrazic, neapărat, însă accentele și nuanțele din fiecare fac ca impactul asupra cititorului să aducă unele diferențe de înțelegere și trăire considerabile.
Verifică și tu și vei constata că așa este. Deci nu îmi mai vorbi de un catehism ortodox, că sunt multe. Mai multe de 3, cât am eu acum la îndemână...

*
E bine ca omul să facă afirmații personale, firește. Că doar omul nu e o cutie goală și bună de umplut cu afirmațiile altora. Și ce rost ar mai avea sufletul omului dacă s-ar purta ca o cutie în care să intre produsele altora?
Cât despre părerile personale... Ce altceva aștepți, câtă vreme nu sunt tocmai Dumnezeu. Care o fi avut și El niște păreri, prin istorie... Nu crezi?
Dacă nu crezi, (re)ascultă cum proclamau Părinții în/și Duhul Sfânt: "Părutu-s-a nouă și Duhului Sfânt".

Fără astfel de "păreri", Cătăline, nici nu am mai avea vreo credință vie, adică tainică....
Ci un cărțoi cu formule bune de hrănit mormintele și păianjenii. Un fel de manual kgbist de ideologie marxist-lenininistă bună de călcat la dungă creierele deja bine spălate.

*
Cătălin, eu nu am nimic cu catehismul tău. Mai exact, nu am nimic împotrivă. Că doară și eu citesc aceleași "învățături" ca și tine! Avem aceleași cărți acasă, citim aceleași surse ortodoxe pe net, auzim (citim) aceleași pericope la slujbe, zicem același Crez. Slavă Domnului!
Dar ce încerc eu de ani buni să îți semnalez (e drept că nici pe departe atât de bine ca Pelerinul, Mihailc, Delia etc.) este că învățătura catehismului nu se termină cu lectura, ci abia începe! Tu te oprești mereu acolo unde eu abia încep cu adevărat.... Firește, în acest caz, că nu ne înțelegem. De aici numeroase dispute și supărări reciproce, din păcate...

Se ridică deci, mereu, problema crucială: ce facem când citim o carte de catehism? Ori când citim Scriptura ori scrierile Sfinților Părinți care alcătuiesc, de pildă, Filocalia.

Din câte ne-ai arătat de-a lungul anilor, tu alegi să citești și să ...citezi. Atât.
Crezînd, poate, că prin asta te arăți smerit și iubitor al dreptei credințe. Fără a nega neapărat că ești, poate, smerit și iubitor eu însă îți atrag mereu atenția că faci prea puțin și intervii nepotrivit. Căci nu este nici îndeajuns nici folositor să pui sub ochii unui confrate ceea ce el însuși a citit în prealabil cel puțin la fel de bine și de mult ca tine. Te oprești astfel și îl oprești și pe el. Din ce? Din travaliul gândului, al cugetării, al meditației... Din zvâcul minții și al inimii care a vibrat la atingerea cuvântului Scripturii ori al textului catehetic.

Oare catehismul e dat pentru a vorbi noi permanent în citate din el? Așa vezi tu o viață de comuniune creștină? Eu spun un citat din catehism, tu spui alt citat, apoi amândoi, cu încântare zicem, în cor, pe un al treilea!...:)
Zău, asta nu e viață de credință și de împărtășire... Asta e cel mult un mugure amuzant, oarecum, al ei. Să mă ierți.
Reply With Quote