Citat:
În prealabil postat de ioan67
Am înțeles, Cătălin, sigur că am înțeles din capul locului.
Atâta doar că dăm o accepțiune diferită termenului de "învățătură". Eu nu o reduc la formulările de credință, acestea fiind cel mult nucleul sau programul Învățăturii în măsura în care acesta poate fi formulat în cuvinte omenești.
Învățătura sau cunoașterea lui Dumnezeu depășește cu mult ceea ce a fost formulat în Crez.
Adeseori învățătura nu poate fi cuprinsă în cuvinte. Iar formulările dogmatice rămân doar un reper, spre a nu rătăci prea mult în viața de credință.
Frica lui Dumnezeu e cea mai bună învățătură, e busola care îl ține pe credincios cel mai aproape de Taina Iubirii dintre Dumnezeu și om. Cine are frica lui Dumnezeu nu mai rătăcește Calea, fie și neștiind formulările de credință.
Dacă toată învățătura revelată ar pieri, prin cine știe ce cataclism curios, sunt sigur că oamenii cu frica lui Dumnezeu ar reformula-o. Aceasta nu se dobândește prin învățătura revelată (sunt doctori în revelații dar care n-au pic de frică de Dumnezeu și nici strop de credință!), ci printr-o mișcare tainică a inimii sub mângâierea Harului.
Frica lui Dumnezeu, așadar, e cel mai bun învățător. Din ea odrăslesc toate celelalte bineplăcute Domnului, dacă omul voiește să se dăruiască Vieții și nu morții.
|
Nu poate exista un crestinism adogmatic (si ma refer la ortodoxie, pentru ca pietismul din protestantism este traire fara dogma, a fost insusit si de ecumenism). Invataturile revelate sunt cele din Sfanta Scriptura, dogmatica le-a explicat apoi si dezvoltat. Fara Crez nu exista credinta, nimeni nu a fost primit in Biserica doar pentru ca are trairi intense. Atat de importanta este invatatura incat erezia a fost considerata cel mai mare pacat. Pentru o singura prepozitie s-a despartit Biserica Ortodoxa de catolici ("din" in opozitie cu "prin").
Am mai dat articolul IPS Andrei Andreicut despre pietism, in comparatie cu invatatura ortodoxa:
http://www.crestinortodox.ro/religie...oxa-69434.html