1. N-am inteles bine - ceea ce a postat (la # 10) Cristi nu este citat din Sf. Ioan de la Kronstadt? Mie imi plac acele cuvinte, au dreptate.
2. Am cautat acum si nu am gasit o biografie a lui. Am inteles ca a fost preot de mir.
Pe de o parte, daca este asa, atunci mi se pare foarte important pentru oameni, sa stie ca exista sfinti si dintre oamenii "normali" si nu numai din monahi sau pustnici. E ceva incurajator pe drumul spre mantuire.
Mai multe nu pot comenta despre acest sfant inainte de a ma lamuri putin asupra faptelor sale. Cineva scria ca impartasea multi foarte multi oameni. Da, este foarte bine. Dar asta este deja un alt subiect (vast) de discutie.
Am gasit un material foarte interesant (cautand ceva despre viata lui):
https://ioandekronstadt.wordpress.com/
Este si viata lui scrisa acolo, asa ca am sa citesc pe indelete.
Pe de alta parte (ca sa inchei ideea de mai sus), ma intreb de ce gasim exemple din acestea numai in alte tari.
Oare exista vreun sfant preot de mir din Romania? Eu as sti unul care ar merita cinstea aceasta.
In fine, trebuie sa spun ca eu ma cam incurc in sfinti/sfinte si numele lor. Sunt si diverse trepte la ei, care iar nu le cunosc/inteleg - unul este sfant, altul cuvios, altul mucenic (in calendar). Si de multe ori nu mai stiu care este cel pe care il stiu si il caut eu. Exista cate 2-3 cu acelasi nume.
La Sf. Ioan de Kronstadt ma irita un pic denumirea orasului, pentru ca de fapt Kronstadt este denumirea germana a orasului Brasov.
Ioan nu este nume rusesc (corespondentul rus ar fi Ivan). In combinatie am crezut o vreme ca este roman, dar "de ce sa nu-i spuna de Brasov?", m-am intrebat eu.
Abia de curand am aflat de existenta acestui oras rus cu nume nemtesc.
Scriu asta pentru ca poate mai sunt si altii care patesc ca mine.
In incheiere am si o intrebare, dar daca nu aflu aici raspuns am sa caut intre timp pe net.
Pe de o parte vad ca este foarte importanta ortodoxia rusa, pe de alta parte este altfel decat cea greaca (de care apartinem si noi), conflicte/diferente sunt destule. Nu cunosc istoria aparitiei celor trei biserici nationale (rusa, greaca, romana) si ma intreb daca exista o diferenta de calitate/importanta.
Intreb pentru ca vad ca sunt diverse orientari si printre romani. Unii cauta spre Rusia, altii spre Grecia (ca ortodoxie) si vreau sa aflu pe ce criterii.