View Single Post
Vechi 13.12.2016, 14:04:37
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan67 Vezi mesajul
Păstorul și bufnița - poveste africană

Pe malul unui lac trăia un păstor mărunțel care dorea să crească mare și voinic.
Când s-a plictisit de atâta așteptare, s-a dus la cal:
- Calule sfătuiește-mă, ca să fiu tot atât de mare ca și tine! - îl rugă păstorul.
- Mănâncă ovăz și aleargă toată ziua! Ai să crești repede - zise calul.
Păstorul făcu ce îi spuse calul. Mâncă ovăz și alergă de dimineața până seara, săracul... Dar nu crescu deloc.
Atunci merse să se sfătuiască cu taurul:
- Cumetre taur, sfătuiește-mă! Ce am de făcut ca să fiu tot atât de puternic ca tine?
- Paște iarbă și rumegă neîncetat. Ai să vezi ce puternic vei fi!
Păstorul se duse acasă și o lună întreagă păscu iarbă și rumegă de cu seară până dimineața. Dar nu crescu și nici mai puternic nu deveni.
Atunci se duse după sfat la înțeleapta bufniță:
- Cumătră bufniță, tu ești mare înțeleaptă! Spune-mi, ce să fac ca să nu mai fiu atât de mic și de slab?
- De ce vrei să fii mai mare și mai puternic?
- Ca să văd mai departe, răspunse păstorul.
Atunci bufnița clipi din ochi și spuse:
- Dacă vrei să vezi mai departe, urcă-te în copac!

.....:)
Sophia, nu obișnuiesc să dau "dezlegarea" unei povești metaforice, cum e aceasta. Astfel de texte sunt scrise (de înțelepciunea colectivă a unei comunități, a unui popor) pentru a trezi fiecărui cititor o mișcare sufletească personală, potrivită fiecăruia.
Deci ar fi o greșeală să spun că "poanta" poveștii e asta sau cealaltă...

Pe mine, însă, m-a dus gândul spre cultură, spre Biserică, spre un maestru, spre ceva sau cineva mai înalt decât mine... Spre rugăciune, poftim!
Asta îmi sugerează cuvântul "copac" și văzutul mai departe...

Și mi-am amintit o vorbă a unuia, cum că noi cei de azi suntem niște pitici, da, însă cocoțați pe umerii unor giganți. Din vechime... Așa încât putem să vedem mereu mai departe...
La cocoțat, fuguța, așadar! Jos în ierburi poate fi foarte umed și, vai, repejor se lasă seara, apoi noaptea, iarna...
Reply With Quote