Citat:
În prealabil postat de sophia
Intrebare:
Ce intelegi tu prin educatie sufleteasca de baza si cine trebuie s-o faca?
|
Educația asta începe din familie, de la primele întâlniri ale pruncului cu mama, cu tata, cu ceilalți ai casei... În dragostea și priceperea mamei și a tatălui stă mai întâi Evanghelia și Filocalia (aceasta nu e o carte, sunt mai multe reunite sub această denumire; în accepțiunea restrânsă, consacrată, are la noi traduceri strânse în 12 volume, din câte știu; sunt texte din scrierile Sfinților Părinți, prezintă treptele pocăinței - curățire, iluminare, desăvârșire, așa cum au fost ele cunoscute/experiate de Părinți în Duhul).
În relația concretă cu părinții, copilul își însușește modul de a fi apropiat sau depărtat de Evanghelie. Apoi vin experiențele cu alți oameni, întâlnirea mediului bisericesc (cu toate ale lui, bune și mai puțin bune - fiind acolo tot felul de oameni...), poveștile, cărțile, arta, cultura... Acesta e fundamentul educației. Dumnezeu lucrează prin harul Său în toți aceștia - părinți, credincioși, scriitori, artiști etc. Copilul care trăiește într-un astfel de mediu crește cu un altoi bun și va avea șanse sporite să facă față feluritelor încercări ale vieții. Dacă oamenii aceștia sunt, însă, deja vitregiți de frumusețe și bunătate sufletească, atunci copiii vor suge otravă odată cu laptele.
Însă și mai târziu, în viață, omul poate întâlni lucrarea lui Dumnezeu în istorie, în oameni - poate fi vorba de întâlnirea unor oameni providențiali, de un maestru, de un grup, de o carte etc. Fundamentele educației pot fi reconstruite și la vârste mai mari, chiar dacă nu cu aceeași ușurință ori productivitate.
Fapt este că omul are mereu chipul lui Dumnezeu în el, iar asta e deja nucleul oricărei educații de bază. Tinde singur la frumusețe și adevăr, are un fel de instinct care îl îndrumă spre Adevăr, spre Acasă. Însă acest nucleu trebuie ajutat de oameni, de cultura umană. Deci e foarte important între ce oameni trăim și de la ce "fântână" culturală ne adăpăm mintea, inima, sufletul... Izvoarele culturii Duhului sunt, din fericire, multiple.
Citat:
Bunicile si mamele noastre cum s-or fi descurcat frate?
|
Alte vremuri, alte obiceiuri, altfel de familii.
Noi am rămas tradiționali. Neavînd bunici, copiii noștri au fost și sunt crescuți de noi, în primul rând. Nu i-am lăsat singuri, rătăciți prin "lume", decât în anumite contexte sigure, atât cât mai poate fi ceva sigur/bun/folositor în lumea de azi. Am făcut toate împreună cu ei - și activitățile de acasă și timp liber și sport și muzică și munca la țară și mersul la biserică. Toate împreună, aceasta a fost și a rămas soluția noastră. Din acest motiv, de când am devenit tată eu nu am mai putut deveni nimic altceva. Am pierdut, aparent cel puțin, cam tot ce eram înainte (mare brânză). Uneori îmi pare rău... dar pentru foarte puțin timp...:)
Citat:
Daca ar exista cabinete multe cu oameni priceputi care sa ajute oamenii. Sa te duci la ei sa ceri sfat de viata cand nu ai pe nimeni si iti vine sa urli si sa-ti pui capat.
Cabinete pentru orientat copiii si tinerii suflteste, profesional, pentru familie.
|
Sunt tot felul de cabinete peste tot.
Dar primul cabinet ar trebui să fie familia - mama, tata, bunicii, frații, rudele...
Apoi biserica, ceilalți credincioși. Apoi psihologii, medicii etc.
De fapt așa și este, însă nu prea se practică mersul și lucrul în cabinet. E mai comod să stai și să te vaiți, cultivînd aceleași rutine păguboase, care se repetă mecanic zi după zi...
Unii fac același lucru și în cabinete: freacă menta, vin să îi învețe ei pe educatori/preoți/doctori, ce și cum.
Asta e!