Citat:
În prealabil postat de AlinB
... atat timp cat exista atasamentul durerea va fi mereu reprimata...
|
Prin atașament, psihologii nu înțeleg doar conduita primară, infantilă, a dependenței totale de "obiectul" atașamentului.
Sunt felurite forme și dimensiuni ale atașamentului. Există un întreg univers al acestuia, pe măsura dezvoltării psihice, iar cel mai bun exemplu este al atașamentului omului în raport cu Dumnezeu.
Aș face o trimitere la Hristos și Apostoli, cu riscul asumat: deși au rămas în relație de atașament față de Hristos (la un moment dat Domnul chiar îi mângâie, pentru că erau foarte îndurerați și speriați de perspectiva despărțirii; le promite, chiar, "un alt Mângâietor, Duhul Adevărului"), ucenicii nu au mai simțit, de la un punct încolo, durerea despărțirii ci bucuria prezenței nemijlocite a Domnului în viața lor. A fost un salt uriaș al atașamentului, prin credință și har.
La oameni, în relațiile dintre noi, atașamentul se poate păstra prin preluarea, de exemplu, a învățăturii și valorilor părintești. Sau prin continuarea cultivării idealurilor părinților. Lucrul acesta nu e dureros ci, dimpotrivă, dă sens și împlinire. E aici și problema Tradiției și a tradițiilor...
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Indolierea este atat o moda lumeasca cat si marturia neputintei noastre de a trai constant in dimensiunea duhovniceasca, in ciuda spoielii de credinta pe care o afisam deseori.
|
Doliul nu are doar semnificația unor haine negre sau albe (în alte culturi), ci și pe cea a stării sufletești complexe pe care o resimte un om pus în fața unei pierderi semnificative.
Dacă folosesc o accepțiune, pentru bunul mers al dialogului te rog să o păstrezi; ca să nu deviem discuția în direcții secundare sau de-a dreptul în fundături.