View Single Post
Vechi 26.11.2016, 17:19:39
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Pai pregatirea de psiholog nu era suficienta?
Daca veneau la tine oameni cu probleme asemanatoare, ce le spuneai?
Tu poți să te operezi singur pe cord deschis?

În ce mă privește, mi-am dus necazul cum m-am priceput. Greșeala mea a fost tocmai că nu am cerut ajutor din timp, închipuindu-mi că mă voi descurca singur ca de obicei.
Pe atunci nu știam încă, la modul profesionist, cum se face travaliul de doliu. Aveam să aflu după câțiva ani, cu prilejul unei formări tocmai pe problema asta.
Din păcate nici rânduiala bisericească nu o cunoșteam și nu participam la slujbe.
Mi-ar fi făcut cu siguranță mult bine dacă solicitam ajutor atât de la terapeut cât și de la Dumnezeu, prin Biserică.

P.S. Declanșată atunci sub presiunea concomitentă a mai multor stresori (legat de asta, făcînd odată testul de stres m-am speriat foarte tare: scorul meu era cu mult peste indicele care semnala, deja, nebunia deplină și/sau moartea; am avut o rezistență ieșită din comun, se pare, la catastrofe... E drept că m-au ajutat și cunoștințele de psihologie precum și robustețea optimismului moștenit de la părinți), tulburarea mea nu s-a manifestat brusc. A fost un proces insidios, insesizabil în câmpul conștiinței clare, care a durat câțiva ani, epuizîndu-mi treptat mecanismele de coping/antistres. În acel context am început să apelez la o "soluție" cât se poate de proastă: însingurat, îmi tot munceam gândul... Ruminam... Și făuream planuri nerealiste, stînd cuminte în banca mea printr-un bar din cartier unde găseam un pic de liniște. Astfel, pas cu pas, hărțuit din toate părțile de nenumărate necazuri (absolut pe toate planurile) am devenit dependent de alcool și mi-am pierdut o seamă din abilități, din însușirile de personalitate... Nu știam pe atunci că "soluția" alcoolului e bună pe termen scurt dar aduce complicații cu mult mai mari pe termen lung. Când era deja foarte rău, Bunul Dumnezeu mi-a scos în cale ultima soluție: terapeutul și, în scurt timp, comunitatea AA și Biserica - în sensul de participarea concretă la slujbe și la Sfintele Taine. Maslul și Spovedania au fost cele mai bune leacuri, după ce am intrat în abstinență și am început tratamentul psihoterapeutic și medicamentos. La mine recuperarea din depresie și alcoolism s-a realizat prin combinarea dintre: medicație, psihoterapie în grup de suport, slujbe și Sfintele Taine. Desigur, în condiții de abstinență totală.
În anii când începusem să pierd controlul vieții mele, am renunțat să mai lucrez.
Reușeam doar să îmi țin orele ca profesor și să mai ajut studenți, masteranzi, doctoranzi.
Dar consiliere și psihoterapie nu mai practicam, deoarece nu mai eram în cea mai bună formă a mea. Eram deja copleșit de ale mele...
Reply With Quote