View Single Post
  #95  
Vechi 26.11.2016, 00:41:46
ioan67 ioan67 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2016
Mesaje: 1.458
Implicit Formalismul și acomodarea

Cuget de multă vreme la asta și mă găsesc bătînd pasul pe loc, în cel mai bun caz.
O să scriu acum câteva reflecții personale, pornind de la terminologia și concepția unui psiholog elvețian, Jean Piaget, care s-a ocupat de dezvoltarea copilului, în special.
Voi începe cu psihologia obișnuită și voi încerca să trag la viața de credință, spre final.

Piaget pune în centrul teoriei sale despre dezvoltare, două concepte: asimilare și acomodare.
Simplu spus (mai exact simplist, din păcate, întrucât gândirea piagetiană e pe măsura complexității lucrurilor și nu o putem rezuma cu ușurință, deși o putem aproxima oarecum...), asimilarea înseamnă că un om care deține deja oarece informații și mecanisme de operare cu informațiile acumulează date noi, tot mai diverse, potrivit schemelor sale deja existente. De exemplu, un copil care a dobândit schema adunării numerelor, face nenumărate exerciții cu tot felul de numere, folosindu-se de schema adunării. Astfel cunoaște lumea nesfârșită a numerelor și a adunării...:)
Dar se întâmplă ca, sub presiunea unui stimul (de pildă copilului îi e greu să facă o anumită adunare), sistemul operator al unui om să devină ineficient sau insuficient ori să deranjeze, cumva, confortul nostru interiior și să vrem o schimbare. Atunci trecem la o nouă schemă operatorie, modificînd-o pe cea precedentă. Copilul, de pildă, generează operația înmulțirii, modificînd schema adunării. Această modificare este numită de Piaget cu termenul de acomodare. Deci o restructurare a schemelor vechi și geneza unor patternuri noi de acțiune mintală sau practică/materială/concretă.

În viața de credință am întâlnit fenomene asemănătoare. Schimbarea treptată a modului cum gândim și simțim lumea, pe noi și pe Dumnezeu, inclusiv schimbarea conduitei efective/practice reprezintă procesul complex pe care îl numim metanoia sau pocăință.
Ca să îl realizăm, avem nevoie nu doar de dorință dar și de flexibilitate în structurile noastre operatorii, precum și de asimilare corespunzătoare.

Se întâmplă ca un om să descopere opera duhovnicească din tezaurul neprețuit al Bisericii. El începe, cu multă râvnă și pasiune dusă până la delicii sufletești cu totul aparte, să asimileze materialele respective. Citește cu nesaț, devine tot mai însetat de informație duhovnicească, atât cât poate fi ea prelucrată de omul respectiv. Cu vremea poate dobândi adevărate priceperi în a citi, poate deveni chiar savant teolog. Asimilarea e uriașă (dacă omul respectiv e și bine mobilat intelectual), ici și colo au loc chiar restructurări ale unor scheme de studiu și de practică. Se pot schimba multe iar omul respectiv pare a fi înnoit, reînviat. Asimilările și acomodările se succed cu intensitate, pe măsura inteligenței duhovnicești a respectivului. Dar..., la o încercare oarecare, omul își dă seama, vai, că în inima lui lucrurile au rămas neschimbate. Jocul formal al dezvoltării sale pică pe lângă inima lui, care rămâne, precum arată testul dumnezeiesc al vreunei încercări, aceeași butie veche... Iar vinul nou se pune în butoaie noi...

Care sunt reperele după care ne putem da seama că unei asimilări impresionante, uneori, de "cultură teologică" îi urmează o restructurare reală, o acomodare, o sporire în luminarea minții și curăția apelor sufletești?
Volumul de cărți studiate (uneori scrise) nu poate fi un criteriu valid. Destui ticăloși savanți are lumea...
Faptele bune și milostive iarăși, nu sunt un criteriu sigur. Fiecare se poate minți că e jertfelnic, până la proba contrarie când, de pildă, nu poate da 1 leu vreunui semen deși în trecut a miluit pe unii cu mii de euro...
Să fie dramatismul spovedaniei? Nțțțțț... Adeseori e circ histrionic ori prostie sadea.
Să fie moderația în toate faptele? Tentant, deși poate fi mai degrabă vorba de vreo aplatizare afectivă...
Să fie lumini și luminițe la rugăciune sau mai știu eu pe unde? Nici vorbă, știm deja despre ce e vorba...

Atunci, de unde avem vreun semn cât de mic și vrednic de crezare că, în sfârșit, e vorba de o înnoire a inimii și de un pas cât de mic, un "zvâc" de pocăință?

În plan psihologic, jocul asimilărilor și al acomodărilor este vital, lucru dovedit cu prisosință de psihologii dezvoltării. Pur și simplu din aceste "ingrediente" e alcătuită adaptarea.
Presupun că și în plan duhovnicesc e ceva asemănător.
Citim un cuvânt, auzim o vorbă la predică sau aiurea și dintr-o dată viața ni se schimbă cu adevărat, se îmbunătățește. Sau așa ni se pare, nouă și altora....
Și totuși e abia un început! Vor trece ani și ani, de confruntări între cele asimilate și vechile scheme, vor fi lupte teribile, uneori, pentru un mic amănunt (buturuga mică...), vor urma confuzii și (auto)înșelări... Vor apărea noi încercări, nenumărate necazuri, destule neatenții, pierderi și recuperări (poate) ale harului...
Cine poate răbda atât?
Nu e mai ușor formalismul?
Reply With Quote