Citat:
În prealabil postat de sophia
Pt. Ioan - exemplele tale sunt foarte simpliste.
|
Sigur că sunt. Nu m-am concentrat pe forța exemplelor, ci pe ideea că relația e activă la ambele capete. Tocmai de aceea am ales exemple simple, chiar simpliste, nebănuind că tu vei pierde ideea în detrimentul exemplelor...
Citat:
Un psihoterapeut nu se rezuma la a da un sfat pentru ianinte de culcare. Trebuie sa stie ce este cu omul, ce probleme are, de ce este nervos, iritabil.
|
Sophia, îți mulțumesc că mi-ai adus la cunoștință.
Totuși, uneori, terapeuții dau câte un sfat extrem de simplu, unul de bun simț. Printre altele, pentru a odihni pe client sau pentru a-i testa reacția etc....
Citat:
Teorie stie si pacientul.
|
De obicei nu știe. Și nici nu are nevoie de prea multă, chiar dacă ar ști.
Citat:
El nu stie niste cum sa-si canalizeze nemultumiri, spaime, traume.
|
Adevărat.
Citat:
De multe ori trebuie sa o iei de jos de tot, sa vezi ce este cu omul si ce il chinuie, ce-i face rau.
|
Hîm... Uneori da.
Citat:
De multe ori este necesar chiar sa scoti omul macar o vreme din mediul care ii face rau.
|
Asta e foarte adevărat! Uneori e de-a dreptul vital.
Citat:
In fine, sunt multe de spus.
|
Păi da...:)
Citat:
Si psihoterapeutul este vinovat daca nu lucreaza cum trebuie cu omul.
Si trebuie sa se potriveasca. Incerci 1, 2 sau 3 pana vezi ca poti sa conlucrezi cu terapeutul.
|
E just ce spui. E chiar recomandat!
Dar costă... Emoțional etc.
Citat:
Sunt oameni care nu mai au puterea sa gandeasca pozitiv.
|
Într-adevăr. De aceea trebuie ajutați în felurite moduri.
Citat:
De ex. esti somer sau nu poti avea copil, ti se spune "pai tu esti vinovat sau gandeste pozitiv".
|
Asta e într-adevăr o prostie... Nu așa se face, desigur.
Citat:
Si te stradui 1, 2, 3 ani, faci tot ce poti si...nimic. Unde este limita?
Intre timp iti perzi si curajul, viata ta se schimba radical, din rau in mai rau. Sarac, datorii, singuratate, divort, etc.
|
Just. Tocmai din acest motiv sunt importante comunitatea, asistența socială etc.
Citat:
Dar poti sa-i ajuti totusi, sa-l prinzi la timp si in loc sa-l arunci in disperare cu formule din astea, incepi sa lucrezi cu el sa-i dai putere, curaj, sa poata vedea si solutii.
|
Întocmai! Nu e nevoie să folosești formule, gândirea pozitivă nu e o formulă (ci un mod de a cugeta și o deprindere care se poate dobândi lesne, dacă voiește omul să se lepede de patima gândirii negative, sterile) și nici măcar nu e nevoie să fie pomenită. Pur și simplu o practici cu clientul, chiar fără să știe cum se numește. În definitiv, denumirea e necesară pentru discursul teoretic, nu neapărat pentru practica din teren, cum zici tu.
Mulțumesc foarte mult pentru comentarii, Sophia..:) Le găsesc pline de miez, chiar și acolo unde am glumit nițel...
Toate cele bune!
P.S. Sophia, ce anume din postarea 61 ți se pare greu de acceptat?