Citat:
În prealabil postat de stefan florin
In aceste vremuri in care traim, psihologul este mai mult decat necesar.Poate sa faca bine omului, dar poate sa faca si mult rau. Depinde de psiholog. Dar acest lucru este valabil si pentru preot. Si el poate sa faca mult bine, dar poate sa faca si mult rau. Imaginati-va cat rau poate sa faca un preot care este vazut iesind beat dintr-o crâsmă sau dimineata de la tanti Maricica (persoana cu renumele de femeie de moravuri usoare). Cata sminteala.
|
Aș propune să vedem relația la ambele capete. Clientul sau credinciosul din biserică nu sunt inerți ori pasivi și nu sunt piese mecanice pe care se imprimă automat mesajul taumaturgului.
Ci ei sunt oameni vii, activi, care preiau mesajul și îl folosesc în sens personal.
Să încerc un exemplu, două:
Psihologul recomandă clientului anxios și stresat să evite seara, înainte de culcare, discuțiile în contradictoriu și mai degrabă să își facă liniștit programul de seară, să asculte puțină muzică odihnitoare și să își facă rugăciunea, apoi să meargă la culcare. În ciuda acestui sfat binevoitor și cu șanse de a fi folositor, clientul se ia la harță cu unul din familie, își face griji că mâine va ploua, se enervează că nimic nu-i merge bine și, ca să se "liniștească", iese la o plimbare mică... Pe drum se întâlnește cu un vecin căruia îi reproșează că a spart pereții cu pikamerul tocmai în timpul programului de odihnă de la amiază, se ia la harță cu acesta apoi, de nervi, se duce să bea "una mică" la buticul din colț. Apoi vine amețit acasă, se trâtește în pat înjurînd de mama focului și adoarme buștean. Dar se trezește după câteva ore pe urma unui coșmar, în care visează că psihologul spărgea cu pikamerul pereții tocmai în timpul programului de odihnă...:)
Acuma zi și tu, Florine, ce vină are bietul psiholog aici?...:) (iar astea sunt chestii ușoare, să știi; de multe ori se petrec lucruri mult mai fioroase, în ciuda muncii psihologului sau a psihiatrului... întrucât unii, din nefericire, amestecă de pildă diazepamul cu vodka...)
Alt exemplu: Vasile se spovedește, primește canon/îndrumare de la duhovnic, participă la Sfânta Liturghie, iese mulțumit de acolo, cu sufletul curat și gata de fapte bune.
Simțindu-se minunat, își zice că ar fi bine să treacă pe la crâșmă, să bea un "digestiv" înainte de masă și să împărtășească din minunata lui stare de bine, cu prietenii. Se întoarce seara acasă, mort de beat și cu datorii măricele...
Ce-i de făcut? Ce vină poartă preotul aici?