View Single Post
Vechi 24.11.2016, 13:18:08
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jennyy Vezi mesajul
Din experienta proprie:

Psihologul, imi spune. Doamna, boala dar si medicamentul se afla in mintea d.vstra. Trebuie sa ganditi pozitiv. Trebuie sa va concentrati si sa spuneti in gand, eu sant bine..eu sant bine..
Eu ii raspund: Doamna, eu nu pot gandi pozitiv pentru ca Raiul se castiga nu cu ganduri pozitive ci cu jertfa. Eu nu doresc sa ma fac bine decat daca voia Lui Dumnezeu este sa ma fac bine. Caci ce folos aduce un trup sanatos cu un sufletul bolnav? Hristos a primit Crucea nu a "pasat-o" cu ganduri pozitive.
Încerc să notez câteva gânduri în marginea postării dvs., cu rugăciune ca Bunul Dumnezeu să fie aproape...
Primul gând este ca eu să nu ating, cumva, prin vreo nedelicatețe relația dvs. cu psihologul. Neștiind ce fel de legătură aveți și dacă ea mai continuă sau a fost întreruptă, sper doar că tot ce scriu e în afara experienței dvs. cu psihologul.
De ce așa?
Pentru că o experiență de consiliere sau psihoterapie este, pentru mine, ca un ou în care crește puiul sau ca o mămică gravidă...:) Se cuvine să ne apropiem cu infinită delicatețe de ou sau de mămică, atunci când în acel "înlăuntru" gestează viața, noua viață...:)
Dealtfel, chiar puiul își dorește asta, deoarece el are nevoie de ocrotire deplină, de protecție, pentru a crește și a se dezvolta.
În concluzie, prin ce voi comenta, caut să nu aduc nici o atingere procesului care se desfășoară acolo, în relație, sau procesului care, poate, s-a încheiat deja.

*
M-aș bucura să folosiți în viitor o regulă importantă pentru o eventuală relație terapeutică: faceți și desfaceți toate ale relației înlăuntrul ei, nicidecum în afară. Dacă aveți o nelămurire legată de proces, spuneți asta psihologului! Nu altora... Dacă aveți un motiv întemeiat să întrerupeți relația sau să o modificați în vreun fel, iarăși zic: discutați asta cu psihologul.
Multe din întâmplările care se petrec în cabinet, în relația de întrajutorare dintre doi oameni, reprezintă tocmai terapia de care avem nevoie. Adică, în relația cu un psi reluăm, de fapt, alte relații cu persoane semnificative din viața noastră (părinți, colegi, frați etc.) și avem prilejul să reînvățăm anumite moduri de a gândi, simți și acționa, în folosul nostru și al semenilor.
E înțelept, așadar, să fim onești și deschiși cu psihologul căruia îi cerem, nu-i așa, să ne ajute. Dacă avem ceva de spus, indiferent cât de neplăcut ne-ar părea că este, o spunem cum se cuvine, într-un fel sau altul și așteptăm să vedem cum răspunde consilierul nostru la asta. Căutăm, deci, să ne folosim cât mai mult de relația în care suntem parte prezentă, fără ascunzișuri sau "desconspirări" în afară, pentru a nu scădea intimitatea necesară unui travaliu de bună calitate.

Câteva cuvinte despre gândirea pozitivă în postarea următoare.
Reply With Quote