View Single Post
  #81  
Vechi 08.11.2016, 15:40:08
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Haideti sa fim niste comunisti seriosi! Cum era "imputernicitul" pentru culte. Supranumit si "indracitul".

"Împuternicitul nu e un simplu funcționar comunist, ci un individ cu o autoritate extinsă asupra domeniului pe care-l administrează, cel al cultelor. Intervenția acestuia, deseori brutală, în viața cultului se bazează pe un set de regulamente și de libertăți pe care acest funcționar le primește direct de la centru, de la ministerul specializat și, în multe cazuri, de la Securitate, al cărei subordonat chiar este în dese rânduri."

.

Nu stiu de unde ati scos o asemenea fantasmagorie!

Sa vedem concret cu era atunci, in aceasta privinta! IN guvernul condus formal de prim-ministru Constantin Dascalescu, seful la Departamentul cultelor (cu rang de ministru) era Ion Cumpanasu (de meserie inginer agronom).
Acesta NU era cadrul a DSS-ului, nefiind nici ofiter si nici subofiter de securitate.

Rolul lui Ion Cumpanasu in aceea calitate era unul pur formal, el neavând aproape nici o putere de decizie, in privinta functionarii si organizarii cultelor religioase din RSR.
Oricum, ca si inginer agronom de meserie, Ion Cumpanasu nici daca prin absurd ar fi vrut (desi nu a fost cazul) nu aveea cum sa se amestece in viata cultelor religioase din RSR.

Iar, in RSR, sa vedem cum anume influientau sau nu autoritatile de stat viata religioasa a populatiei! Desi dogma oficiala era cea a ateismului si a materialismului dialectic, totusi aceasta aveea o influienta aproape nula in viata de zi cu zi a oamenilor obisnuiti!


-La scoala si in sistemul de invatamant li se preda intradevar elevilor si studentilor ora de educatie politica, insa aceasta era pur formala, neprezentând nici un interes pentru elevi sau studenti
De exemplul, pentru un elev de liceu, numai la ora de educatie politica nu-i statea mintea, când la aceea varsta preocuparile erau cu totul altele (sa studieze la obiectele care i placeau, sa petreaca timpul liber cu colegii, sa participe la activitati sportive, sa invite o fata care-i placea la cinematograf sau cofetarie, etc).


-Dupa 1964, nimeni nu-i impiedica pe oameni sa se duca la biserica, sa participe la slujbele religioase! Inclusiv si lucratorii de militie sau securitate, care erau credinciosi, mergea la slujba la biserica!


-Si inainte de 1989 , la evenimente importante din viata omului (botez, cununie, deces, etc) se faceau slujbele religioase specifice!
Când a murit tatal lui Nicolae Ceausescu, Andruta, in 1969, acesta a fost inmormantat cu slujba religioasa (atunci Nicolae Ceausescu era presedinte al Consiliului de Stat).
Reply With Quote