1. Scrisoarea este scrisa de un adult (mai cu scoala).
In fond ar fi putut sa scrie si un copil, asa in felul lui.
Ma intreb totusi cum gandesc copiii despre acest aspect si daca ei
ar fi scris asa ceva.
2. Legat de copiii lui Mihnea si ai lui Ioan.
Mai intai sa spun ca nici eu nu pot sa inteleg si sa sufar Halloween-ul.
Acum vreau sa-l intreb pe Mihnea un lucru, pentru ca nu-mi este prea clar.
La fel ca si la colindatul de Craciun si Anul nou, si acum si cu alte prilejuri copiii se duc pe la case si cer dulciuri.
Eu aici nu vad sensul, legatura. De ce fac acest lucru?
Ca traditie, nu inteleg. De ce acest cersit?
Se mai duc si pe 6 ianuarie costumati in magi si primesc dulciuri si donatii in bani pentru scopuri caritative.
Sarbatoarea in sine este una, traditia populara alta, petrecutul si veselia iar alt aspect si cersitul pe la case alt aspect.
Eu cred ca nici adultii si nici copii nu se intereseaza asa mult de sarbatoarea in sine. Pe adulti ii intereseaza petrecerea, iar pe copii adunatul de dulciuri si banuti.
Da, nu-mi place costumatul, vopsitul peste tot. Imi place veselia, petrecutul in sine. Este nevoie de ea.
Nu-mi plac nici obiceiurile de Craciun si Anul nou de pe la tara cu urs, capra si mai stiu eu.
Imi plac colindele, uraturile.
Ceea ce ma pune pe ganduri pe mine la sarbatori este adunatul.
Si ca sunt dulciuri si nuci si mere sau portocale este una, dar se aduna/primeste si bani.
Care este rostul?
Nu stiu daca este un lucru bun sau rau pentru copii.
Nu stiu daca trebuie incurajat sau dimpotriva.
Asta as vrea sa ma lamuresc eu legat de aceste sarbatori.
Legat de costumatie si petrecut. Exista in vest si carnavalurile (de ex. inainte de Postul Pastilor) cand se imbraca toti in tot soiul de lucruri.
Si acolo se impart dulciuri, covrigi, etc.
Deci Mihnea, tu de fapt ce interzici copiilor tai: costumele, umblatul, dulciurile?
Si poti sa-i tii deoparte intr-o zona unde toti copii serbeaza asa? Adica poti sa-i izolezi?
Eu aici as avea o mare problema. Mi-as dori sa fie invatati toti copiii sa nu serbeze Halloween. Asa, daca unora le interzici si ii izolezi nu le faci rau, cand ii vad pe ceilalti?
Lui Ioan67 vroiam doar sa-i spun ca e frumos ce fac baiatul si fata lui, doar sa aibe grija sa pastreze un echilibru, sa nu-i lase sa cada in extrema cealalta. Sa fie si copii.
Si noi avem aici copii care ajuta in altar. Din pacate numai baieti. Fetele nu sunt implicate in nimic si asta nu-mi place.
Unii pot sa fie cuminti si linistiti, unora chiar le place sa ajute in altar.
Au fost si copii care nu au rezistat, au alt temperament.
Mai apar si conflicte. Da, si acolo apar probleme si ambitii.
Nu stiu cine este vinovat.
Si nu stiu ce inteleg ei din ceea ce fac acolo.
Ma gandesc daca as fi avut si eu copil, sau cum am pe finutul meu, daca as fi vrut/vrea sa faca acest lucru.
Tot vad ca se duc copii mici, mici si se uita cu jind intre usile altarului, unii ar intra chiar. Cred ca este curiozitatea...
Sunt parinti care isi doresc si trimit copilul sa ajute in altar si sunt foarte mandri de asta.
Problema este ca la noi, in ortodoxie, nu se face catehism in biserica nici la copii si nici la adulti.
Si nu stiu ce inteleg atunci ei din toate lucrurile pe care le fac in altar si de ce se fac asa.
Si imi mai este teama de ceva. Sa nu aibe mai tarziu probleme in a-si gasi partenerul/partenera potrivit(a).
Copiii trebuie sa fie si copii si sa creasca normal. Sa si petreaca, sa se si joace, sa fie si printre copii.
Copiii nu sunt sfinti! Trebuie doar crescuti/educati cum trebuie.
Last edited by sophia; 01.11.2016 at 12:01:46.
|