Citat:
În prealabil postat de AlinB
Ti-am spus deja, libertatea de miscare si de gandire.
Miscare - nu poti parasi tara, nu te poti muta de la sat in oras, sau anumite orase, in scoala ti se preda tie si copiilor o forma de indoctrinare, credinta blamata, drept extrem de limitat la proprietare privata si libera initiativa, etc.
Doar anii '70 care va sa zica..si pe urma?
|
Chiar daca la scoala inainte de 1989 se preda ideologia atee marxist-leninista (erau intradevar si ore de educatie politica), totusi pentru elevi aceasta nu aveea prea mare relevanta!
La scoala ziceai ca ei si acasa faceai ca tine!
Oricum, pentru un adolescent sau un tanar, in scoala sau in facultate, prea putina relevanta aveea ora de educatie politica!
Ceea ce il interesa atunci pe un elev sau student era
-Daca facea o scoala profesionala ori liceu industrial, interesul era in primul rand sa inveti temeinic meseria respectiva! De exemplul pentru un tanar care vroia sa fie electrician, prea putin il interesa ora de educatie politica! Il interesa obiectele strict de specialitate si mai ales instruirea practica in meseria respectiva.
-Apoi majoritatea tinerilor, in adolescenta, in viata personala si in timpul liber, i interesau cu totul alte lucruri decat ideologia politica! I interesa sa mearga la un film, la o piesa de teatru, sa invite in oras , la o cofetarie sau un film, o colega care le placea, etc!
Cred ca cel mai bine era redata atmosfera din scolile romanesti din acei ani in filme precum Liceenii!
Iar in legatura cu mutatul de la sat la oras!
Ceea ce conteaza pentru un om (indiferent unde locuieste- la sat sau la oras) este sa iubeasca si sa fie iubit, sa aibă o familie, sa-si poata practica meseria dorita si sa fie sanatos si evident sa aibă credinta in Dumnezeu!
Ori acest lucru se putea face si la sat si la oras.
De exemplul, daca un om vroia si i placea sa practice meseria de impiegat de miscare la CFR, putea face acest lucru si la sat intr-o statie precum Falciu, si la oras intr-o statie precum Bârlad!
Acum in momentul in care un om isi alegea o anumita meserie, era constient de faptul ca aceea meserie are un anumit specific. Si daca de exemplul vroiai sa fii tractorist, tehnician agronom, inginer agronom, erai constient de faptul ca aceea meserie se poate practica de obicei la sat!
Important era sa-ti placa meseria respectiva, sa o practici din pasiune si cu raspundere, si sadisfactia profesionala o puteai aveea si la sat si la oras!
Dorinta exagerata a unora de a se stabili neaparat si cu orice pret in mediul urban este parodiata in filmul de comedie Buletin de Bucuresti (film in care personajul Silvia Popescu, inginer agronom care primisera repartitie la CAP Bolintin, dorind sa ramana in Bucuresti, se casatoreste fictiv cu taximetristul Radu Popescu, pentru a aveea buletin de Bucuresti).