Așa spunea taică-meu: cunoașteți lungul nasului :)
Frumoasă pledoaria, iuliu.
Mulțumesc sincer.
Totuși, niciodată nu m-am considerat învățător, doar mărturisitor, cum suntem chemați de Hristos, toți, care ne numim creștini, să mărturisim pe Domnul înaintea oamenilor, fără să ne rușinăm și va mărturisi și Domnul pentru noi înaintea Tatălui.
Tocmai de aia mă călugăresc, printre multe alte motive, că văd că nu sunt bun să învăț pe alții și trebuie să mă opresc. Până nu e prea târziu. Nu pot și nu trebuie să devin preot. Nici ca monah, nici preot de mir. Fiindcă nu dau randament, nu sunt bun de preoție. Mă văd pe mine că nu știu să fiu preot. Nu sunt bun, nu sunt capabil, nu pot, efectiv și simt asta, mă văd că sunt dezastru și numai rău aș face ca preot, vai mie, de nicio slujire în Sfântul Altar, de nicio ghidare, nicio învățare. Și-atunci decât să fac rău oițelor, Doamne ferește, mai bine să mor de mii de ori. Deci nu sunt bun de preot, categoric.
Și fiindcă și sufăr cumplit, din toată nimica, nu de răutatea oamenilor față de mine, că o merit din plin, nu-i răutate, e pedagogie, sunt trimiși de Domnul să mă vindece, dar sufăr cumplit de răutatea ce și-o fac unii altora, nu pot efectiv, să particip la așa ceva...
Dar îl rog pe Domnul, cum am spus, să mă lase și să mă ajute să reușesc să devin creștin. Atât vreau: să fiu creștin. Să fiu pe placul Domnului, că pe placul oamenilor văd că nu pot fi, știu că sunt foarte mândru și nu vreau să fac rău altora, destul și prea mult smintesc.
Îmi doresc o chiliuță mică, undeva, în isihie și liniștire, să mă vindec de mândrie, cu rugăciune, ducându-mi zilele și poate se va milostivi Domnul, măcar în ceasul morții să reușesc să fiu creștin, să nu mai smintesc, să nu mai fac rău. Mult rău am făcut și fac tuturora.
Iar dacă va veni cineva, ispitit și căzut și trimis de satana, să mă caute la chilie, să caute un cuvânt de înțelepciune de la mine, o să-l alung, să nu-l smintesc, are destui episcopi, preoți, diaconi, aceia să-i fie învățători și Părinți, nu eu, stricatul în toate, care nu caut decât vindecare și mântuire, nu să învăț pe alții.
Iartă-mă și pomenește-mă.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Last edited by Igor_Paslusnik; 21.10.2016 at 01:08:39.
|