Curatiei îi stau împotrivă în general curvia, desfrânarea, iubirea de plăceri, care se manifestă în principal sub chipul adulterului și al preacurviei. Iubirea de plăceri, ca boală a sufletului, nu cuprinde doar păcatul practic, ci și gândurile necurate și poftele și simțămintele, precum și manifestările exterioare, care premerg păcatului și-l pregătesc, precum ocheadele desfrânate, cuvintele de rușine, sărutările și mângâierile.
Domnul nostru ne-a grăit limpede: „Oricine se uită la femeie, poftind-o, a și săvârșit adulter cu ea în inima lui” (Matei 5, 28). Desigur, în patima aceasta sunt cuprinse și pornirile și poftele împotriva firii, despre care amintește Apostolul Pavel (Romani 1, 26-27). Iubirea de plăceri, în toate formele ei, este păcat de moarte, care-l desparte pe om de Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel ne spune: „Nu vă amăgiți: nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici sodomiții, nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii, nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu” (I Corinteni 6, 9).
Dumnezeu i-a plăsmuit pe bărbat și femeie și i-a unit prin căsătorie, pentru ca să nască fii și astfel să se înmulțească neamul omenesc, nu pentru ca să se cultive patimile și poftele trupești. Și trupul nostru este templul Duhului Sfânt, pe care ni l-a dăruit Dumnezeu, Care se găsește înlăuntrul nostru. Noi nu ne aparținem, ci Hristos Fiul lui Dumnezeu ne-a izbăvit prin Preasfânt Sângele Său.
(Avva Eustratie Golovanski, Caută și vei afla ‒ Răspunsuri la întrebările creștinilor, Editura Cartea Ortodoxă, 2009, p. 52)
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|