Subiect: secte
View Single Post
Vechi 29.02.2008, 18:51:41
litanul litanul is offline
Member

Data înregistrării: 15.08.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
litanul: Chiar daca in limbile germanice numele zilei a saptea este legat de soare : Sonntag, in limbaromana el este legat de Dumnezu: Duminica, ziua Domnului.
Chiar daca pe 25 decembrie (probabil ca pe vremea aceea i se spunea altfel lunii decembrie) s-a sarbatorit candva ziua vreunui zeu, asta nu inseamna ca acea zi e spurcata si nu o putem transforma noi, crestini, intr-o mare sarbatoare. Din cate am citit ziua Nasterii Domnului a fost calculata dupa pozitia astrelor pe cer.
In plus, nu stiu de ce complici atata lucrurile, in loc sa le iei cum sunt, adica sa accepti ziua Nasterii Domnului Dumnezeului nostru pe 25 decembrie ?!? Nu vad unde te duce. Iti da mai multa credinta? Iti da mai multa cunoastere? Sau doar te abate de la ceea ce e adevarat: Dumnezeul nostru IIsus Hristos.
Parintele Steinhardt, cand a inceput sa studieze biblia, a auzit despre semnele de intrebare, care se pun referitor la unele capitole din biblie. si atunci a spus: am inceput sa studiez biblia ca sa ma intaresc in credinta, nu sa-mi sadesc dubii. Ia aminte la cuvintele Pr. Steinhardt!
M-am legat de ziua de 25 decembrie pentru ca am gasit articolul acela din "Ziarul Lumina". Pentru mine nu este o poticnire. Dar sa stii ca nu este deloc o coincidenta ca la aceeasi data la care se serbeaza nasterea Mantuitorului, aveau loc sarbatori pagane. Astfel de "coincidente" mai sunt (ex: pe 20 iulie se serba ziua zeului tunetului- nu stiu cum ii zice; crestinii ce au zis: hai sa-i zicem Sf. Ilie ca si el era cu ploile). S-au facut compromisuri destul de urate ca sa-i impaci pe paganii ce se "crestinau". Nu a fost bine deloc. Eu apreciez mult mai mult metodele folosite de crestii din primul secol: mai bine mort decat vre-un compromis. Mureau pentru ca refuzau sa arunce cateva boabe de tamaie pe altarul lui Jupiter - puteau sa faca acest gest dar in sinea lor sa se inchine lui Dumnezeu. Citeste Daniel cap. 3. Cei trei tineri au preferat sa ajunga in cuptorul cu foc decat sa se "aplece", impreuna cu ceilalti, in fata chipului de aur. Puteau sa se inchine, in sinea lor, adevaratului Dumnezeu sau puteau sa se aplece sa se lege la sireturi (nu stiu daca aveau). Citeste istoria bisericii si vezi ce rezultate a avut dupa ce a inceput sa faca compromisuri "nevinovate". Nu a mai fost niciodata biserica aceea pura si puternica din primul secol. Personal, nu am nevoie deloc sa fac vre-un compromis. Consider ca este crestinesc ceea ce ne-au lasat Domnul Iisus Hristos si apostolii sai. Serbarea zilei de nastere era un obicei pagan. Apostolul Pavel spune: "Pentruca, oridecateori mancati din painea aceasta si beti din paharul acesta, vestiti MOARTEA DOMNULUI, pana va veni El" (1 Corinteni 11:26). Ceva depre nasterea Domnului nu ne-a spus nimeni. S-a "inventat" mai tarziu. Dar, sa zicem, ca asta nu e o problema. Sa privim altfel. Pot sa tin si eu toate obiceiurile si sarbatorile, fara sa ma gandesc ce origine au. Multi fac asa. Dar asta nu-mi foloseste la nimic. Nu fac decat sa ma complic. Eu vreau sa fiu mantuit si ajung in Imparatia Domnului Iisus Hristos. DUMNEZEU NU-MI CERE SA-MI COMPLIC VIATA DE CREDINTA. "TI S-A ARATAT, OMULE, CE ESTE BINE, SI CE ALTA CERE DOMNUL DE LA TINE, DECAT SA FACI DREPTATE, SA IUBESTI MILA SI SA UMBLI SMERIT CU DUMNEZEUL TAU"(Maleahi 6:8). "DREPTATEA, MILA SI CREDINCIOSIA; PE ACESTEA TREBUIA SA LA FACETI" - spune Mantuitorul (Matei 23:23). Nu am gasit in invataturile Domnului Iisus Hristos si ale apostolilor aproape nimic referitor la viata bisericeasca, la obiceiuri, ritualuri, etc. Crestinul se inchina Domnului prin felul cum se poarta in viata de zi cu zi. Pot fi un bun crestin si intr-un loc unde nu exista biserici si nu se tin sarbatori, taine sau alte obiceiuri. Am nevoie doar de invataturile Domnului Iisus Hristos.
Referitor la ziua intaia a saptamanii (dies solis), exista o dezbatere pe alt topic ("Secte si culte" - "Despre cinstirea Duminicii"). O completare totusi: duminica vine de la "dies domini" (cam asa ceva) care inseamna "Ziua Domnului". Oamenii au ales sa numeasca astfel ziua intaia, sau ziua soarelui. Dar Domnul Iisus Hristos spune altceva: "Fiul Omului este Domn si al Sambetei"(Marcu 2:28). Deci, dupa cum spune Domnul, "Ziua Domnului" este una. Dupa cum spune omul, ziua Domnului este alta. Noi cui ne inchinam? omului sau Domnului?
Reply With Quote