View Single Post
  #23  
Vechi 15.09.2016, 22:14:31
crinrin
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit continuare

Nu se poate spune despre acești părinți ai bisericii că gândirea lor era influențată, așa cum pare să fi fost aceea a ebioniților, de vreo ezitare de a accepta ideea că Ioan Botezătorul ar fi mâncat alimente cu carne. În măsura în care se cunoaște, părinții bisericești nu erau vegetarieni. Ar părea să fie cât se poate de dificil de procurat o explicație valabilă pentru acordul oarecum general al părinților că akrides-urile Evangheliilor înseamnă ceva deosebit decât lăcustele insecte, decât dacă ar fi fost un oarecare temei lingvistic sau că ar fi fost în obiceiurile oamenilor primelor secole creștine.

1. 4. Pare că numele pâinea Sf. Ioan, aplicat la fructul roșcovului, a fost introdus în diferitele limbi europene de peregrinii medievali care se reîntorceau din Țara Sfântă. În limba germană, de exemplu, acesta este numele specific al fructului. Potrivit cu dicționarul englez Oxford pâinea Sf. Ioan a apărut într-un dicționar englez-spaniol din anul 1591, ca sinonim pentru roșcovă.

2. 5. T. K. Cheyne, un învățat biblic eminent care a scris la începutul secolului, adoptă poziția că hrana lui Ioan Botezătorul consta din roșcove și miere sălbatică. El raționează că cuvântul akrides, în toate cazurile cunoscute ale folosirii lui, înseamnă specific insecta, că lăcustele insecte au fost consumate din timpuri străvechi, dar că bunul simț, însă, ne spune că lăcustele nu vor fi fost preferate de Botezătorul ca hrană a lui obișnuită față de produsele solului. Umilința n-ar trece peste hrana obișnuită a clasei celei mai sărace, adică roșcovele (Enciclopedia biblică, art. Roșcove).
Reply With Quote