View Single Post
Vechi 13.09.2016, 00:33:35
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florinvs Vezi mesajul
In general dupa 1960-1964, daca-ti vedeai de treaba, de servici si de familie, nu aveai treaba cu baietii de la militie sau securitatea!

Tata- in calitate de Sef grup depozite Husi a cooperatiei de consum din 1986 pana in 1994, i-a cunoscut destul de bine pe baietii de la militie sau securitate din Husi!
De multe ori si ei veneau la tata si se rugau de el- Nea Valerica, stiti, daca ne puteti ajuta cu un frigider, cu un aragaz, cu o masina de spalat, cu niste ulei, cu niste zahar, etc!

Dar erau totusi baieti cu obraz- faceau o cinste cu un sprit sau o masa la Cina.

Dupa 1980-1982 si cei de la militie sau securitate au indurat acceleasi restrictii si lipsuri ca toti romanii, la caldura, curent electric, butelii, mancare, etc!

Ca o sa duci bine pe timpul comunismului trebuia sa lucrezi in comert;sa fi tu ala cu painea si cutitul in mana,sa dai televizoare,frigidere,canapele ,ulei,masline si branza altor capete sus puse,la fel de flamande ca toti.
Acum iti inteleg punctul de vedere,ca fiind fiul sefului de depozit.Asa mai merge,esti vedeta localitatii.

Dar vezi tu,nu toata populatia poate fi sef de depozit,sef de alimentara,sef de aprozar...clasa asta muncitoare era"elita",o elita needucata,nefinisata,mandra de originea ei grosolana.

Parintii mei si bunicul dinspre mama,oameni cu studii,mai cititi, au dus-o mai rau decat orice subaltern de al lor. Adevarul este ca au avut coloana vertebrala si nici unul dintre ei nu a fost afiliat cu"Partidul".
Mai tarziu am inteles de ce unii intelectuali mureau de foame la propriu.
Nu ma intereseaza ca a fost o "perioada infloritoare" in anii 60..70...
Eu ca si copil atunci,am apucat cea mai grea perioada in anii 80 ,cand se dadeau banane si portocale o singura data pe an,de Craciun (sau revelion).Existau niste masline vechi,rancezite,probabil scoase de la vanzare in Grecia ,expirate dar trimise la vanzare in Romania comunista. Aveau un gust rau,amarui ,care iti irita gura.
Mai tarziu am citit despre pericolul uleiurilor rancede pt sanatate ,fiind provocatoare de cancer.

Nu-i de mirare ca dieta romanilor pe perioada comunista formata din margarina,parizel ,cremwursti ,masline expirate,conserve si carne si legume vechi,congelate cu anii a dat roade ravasitoare in populatie dupa numai 2 decenii. Spitatele au fost luate cu asalt,multe cazuri de cancer ,mai ales la pacienti tineri.

Imi amintesc ca exista stresul ala zilnic"ce mancam astazi?dar maine?" de aceea se faceau cumparaturi in sistem en-gross ,iar oamenii care stateau la curte ori isi transformasera o camera intreaga in camara de depozit pt alimente neperisabile ori isi construisera o magazie pt acest scop.
Uleiul era foarte pretios,cam la fel de pretios ca si in Egiptul antic...gospodinele familiei aveau o tigaie de prajit in care se pastra uleiul si nu se arunca dupa folosire; il aruncau numai dupa vreo 30 de prajeli,cand devenea amar,ars,negru ca smoala. Ehei, cate boli o fi provocat numai acest obicei ,numai Dumnezeu stie...
Nu iti permiteai sa-l arunci pt ca era pe ratie,nu traiai cu garantia ca maine vei gasi sa cumperi tot ce-ti trebuie.

Voiai sa-i faci fiicei tale cadou niste cercei? Nu se gaseau la magazin...tocmai pt ca toate sefele si sefutele de la magazin ,aveau caietul lor personal de clientela pt care doseau produsele. Mie mi-au comandat niste cercei de la o persoana care calatoarea des in URSS.

Singura amintire frumoasa din perioada comunista a fost familia; la greu am fost impreuna,greutatile apropiau oamenii,ii smereau.
Ne reuneam mereu la"mosia"bunicilor de la unchiesi pana la nasici si ne bucuram de prezenta fiecaruia,nu aveam mult,ne aveam pe noi insine. Dupa revolutie ,oamenii s-au schimbat odata cu timpurile si s-au trezit ca nu mai au nevoie de rudele de alta data; s-au tras ziduri intre oameni, s-au creat prapastii sufletesti mari. Poate si din cauza ca unii au suferit schimbari radicale,pierderea locului de munca si din nou nesiguranta zilei de maine,de data asta cand magazinele duduiau de marfuri.

Poate ca nici nu s-au schimbat...probabil ca au fost asa insa caderea comunismului i-a facut liberi sa-si exprime adevarata fata, aceea de oameni vicleni,absorbiti numai de castigul personal si satisfactia proprie.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Last edited by Yasmina; 13.09.2016 at 00:43:39.