View Single Post
Vechi 07.09.2016, 06:21:14
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

La Palatul Patriarhiei din București a continuat și marți, 6 septembrie 2016, Congresul Internațional de Teologie.

Ieri, au avut loc sesiunile de comunicări V, VI și VII în care s-a discutat despre Statutul educației religioase în școlile publice: probleme și perspective și Educația religioasă a tinerilor în Bisericile Ortodoxe surori.

În deschidere, dl Conf. Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie din București a evidențiat rolul formator al disciplinei Religie.

Specificul educației religioase, dincolo de ceea ce înseamnă transmiterea unor competențe sau ceea ce înseamnă aumite informații, ține de formare. Foarte important este faptul că prin educația religioasă suntem în primul rând chemați să transmitem convingeri și nu doar informații. Am insistat asupra faptului că în cadrul educației religioase este esențial să avem modele vii, să avem profesori care să însuflețească prin exemplul vieții lor adevărul invocat.

Prima sesiune de comunicări a fost moderată de Pr. Prof. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie din București, care a subliniat caracterul integrativ al disciplinei Religie.

Statutul religiei în școală despre care s-a discutat astăzi a dat ocazie unor specialiști în teologie, dar și unor pedagogi și psihologi, să se pronunțe cu privire la modul în care ora de religie trebuie să se desfășoare. Am descoperit cu bucurie o deschidere foarte mare din partea pedagogilor și a specialiștilor în psihologie cu privire la importanța semnificației orei de religie. Mai ales acum când suntem într-un moment de bilanț, deoarece se împlinesc 25 de ani de când a fost reintrodusă religia în școala românească. Mă bucur că astfel de specialiști subliniază că disciplina religie este integrativă, este corelativă cu celelalte discipline și nu încarcă programul elevului.

Congresul se va încheia azi , 7 septembrie 2016.