Ca surse de informare am avut "Istoria credintelor si ideilor religioase" de Eliade, "Dictionar al religiilor" scris tot de Eliade in colaborare cu Culianu si "Dictionar de mitologie generala" al lui Victor Kernbach.
Intr-adevar legendele despre "zeul care moare si invie", cum il numeste Eliade, adica Dumuzi/Tammuz/Ormuz, provin din surse mai vechi decat Biblia , si anume tablitele de lut scrise in cuneiforme din Sumer si Babilon.Povestea acestui vechi zeu din zona Mesopotamiei seama cu povestea vietii lui Iisus, doar in punctele neesentiale, pentru ca lipseste din ea ideea sacrificiului cu rol mantuitor facut de divinitate pentru omenire, or tocmai acest sacrificiu este cheia religiei crestine. La fel si in cazul mortii lui Osiris. Se poate ca mitul mortii si invierii lui Osiris sa fie si el mai vechi decat crestinismul, asa cum cred majoritatea istoricilor religiilor. Parerea ca acest mit a fost preluat de egipteni de la crestinism, si nu invers, a fost exprimata de un tanar cercetator in domeniul religiilor in cadrul unei emisiuni radiofonice la BBC, asa ca nu pot sa-ti dau alte amanunte. Este o ipoteza care merita, totusi, sa fie luata in seama. Oricum opinia generala a cercetatorilor despre mitul lui Osiris este ca s-a format prin suprapunerea mai multor credinte ( vezi V. Kernbach), deci s-ar putea ca si crestinismul , desi mai "tanar" decat religia egipteana sa fi contribuit la conturarea "portretului" lui Osiris, in perioada in care cele doua religii au coexistat. Singur ca nu se pot exclude nici influentele dinspre religia egipteana spre crestinism.
Statuia lui Isis cu pruncul Horus, poate semana cu imaginea Fecioarei Maria, pentru ca, la urma urmei, este vorba de imaginea maternitatii divine, intalnita si in alte religii, si iarasi nu mi se pare ca este o asemanare de esenta( oricum eu nu am vazut imagini cu aceea statuie, dar am intalnit o referire la ea intr-un roman al lui Umberto Eco ).
Tu spui ca profetii Vechiului Testament nu au stiut ca o sa invie Hristos. Dar citeste , te rog, Cartea profetului Isaia,supranumit "evanghelistul avant la lettre" . Am sa reproduc si eu un fragment:
"Cine a crezut in ceea ce ni se vestise? Cine a cunoscut bratul Domnului?
El a crescut inaintea Lui ca o odrasla slaba, ca un lastar care iese dintr-un pamant uscat. N-avea nici frumusete, nici stralucire ca sa ne atraga privirile, si infatisarea Lui n-avea nimic care sa ne placa.
Dispretuit si parasit de oameni, om al durerii si obisnuit cu suferinta, era asa de dispretuit ca iti intorceai fata de la El, si noi nu L-am bagat in seama.
Totusi, El suferintele noastre le-a purtat, si durerile noastre le-a luat asupra Lui, si noi am crezut ca este pedepsit, lovit de Dumnezeu, si smerit.
Dar El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa, care ne da pacea, a cazut peste El, si prin ranile Lui suntem tamaduiti.
Noi rataceam cu totii ca niste oi, fiecare isi vedea de drumul lui; dar Domnul a facut sa cada asupra Lui nelegiuirea noastra a tuturor.
Cand a fost chinuit si asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la macelarie, si ca o oaie muta inaintea celor ce o tund: n-a deschis gura.
El a fost luat prin apasare si judecata; dar cine din cei de pe vremea Lui a crezut ca El fusese sters de pe pamantul celor vii si lovit de moarte pentru pacatele poporului meu?
Groapa Lui a fost pusa intre cei rai, si mormantul Lui la un loc cu cel bogat, macar ca nu savarsise nici o nelegiuire si nu se gasise nici un viclesug in gura Lui.
Domnul a gasit cu cale sa-L zdrobeasca prin suferinta... Dar, dupa ce Isi va da viata ca jertfa pentru pacat, va vedea o samanta de urmasi, VA TRAI MULTE ZILE, si lucrarea Domnului va propasi in mainile Lui
Va vedea rodul muncii sufletului Lui si se va inviora. Prin cunostinta Lui, Robul Meu cel neprihanit va pune pe multi oameni intr-o stare dupa voia lui Dumnezeu, si va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor. " ( Isaia, cap 53) Sunt si alte capitole din cartea lui Isaia care merita atentie: 9, 11, 42.
Evreii care nu-l recunosc pe Iisus ca Mesia si care sunt contrariati de asemanarile dintre suferintele lui Iisus si cele ale "Robului Domnului" descrise de profetul Isaia in cap. 53 sustin ca acest capitol a fost adaugat tarziu de catre crestini. Intr-un documentar de pe Discovery mai multi cercetatori ai VT aratau ca au descoperit cea mai veche versiune a cartii lui Isaia, care este anterioara crestinismului, si in care apare acest capitol.
|