Am găsit pagina respectivă și sfîntul Grigorie de Nyssa care nu e unul din sfinții trei Ierarhi a intepretat destul de absurd răstălmăcind scriptura susținînd iată că:
Citat:
1. De altfel acel duh diabolic s-a dat de gol fără să vrea,
spunind adevărul atunci când a zis: "Mâine tu și Ionatan cu mine".
|
Deci e un duh care spune adevărul. Asta afirmă sfîntul. Dar ne lasă să credem că defapt adevărul respectiv e o înșelăciune căci acel mine îl reprezintă nu pe Samuel ci pe duhul cel rău, duhul pitonicesc cu care va fi împreună Saul defapt.
Păi răstălmăcind scriptura acest sfînt spune că acel duh ''pitonicesc'' se dădea drept Samuel și că îl înșela pe regele Saul care v-a ajunge lîngă el în iad.
Totuși, dacă Saul o fi fost el vinovat și păcălit, dar atunci Ionatan? Păi Ionatan n-avea nicio vină și era cel mai bun prieten al lui David și era un drept credincios fără păcate deci cum atuncea să fie și Ionatan împreună cu acel mine din moment ce Ionatan era curat și drept?
Deci și numai luînd pe Saul împreună cu Ionatan atunci musai acel mine trebuia să fie duhul lui Samuel iar dacă nu atunci sigur duhul pitonicesc mințea și sfîntul nu putea spune că defapt a spus adevărul.
Deci dacă duhul era Samuel atunci acel
mine se putea deduce că se refera la Samuel din faptul că s-a referit la el și la Ionatan și că era o proorocie din moment ce s-a împlinit iar o proorocie nu putea fi făcută decît de Samuel și asta rezultă și din faptul că vrăjitoarea văzînd că s-a ridicat cineva din șeol, omul cu manta, împărtășindu-se de duhul acela a știut că e regele Saul la ea, cel care i-a cerut să vorbească cu Samuel... deși asta putea să știe și demonul... și să fie un joc al credibilizării, dar oricum practic doar din fraza asta "Mâine tu și Ionatan
cu mine'' care a fost o proorocie ce s-a împlinit întocmai, căci și Ionatan a murit cînd ar fi putut bine mersi să scape... și e deajuns ca să credem că minele nu putea fi decît Samuel căci introducîndu-l în ecuație pe Ionatan care era drept și curat atunci puteai crede că ajungi împreună cu Samuel și nu cu un duh necurat. Iar dacă s-a și împlinit întocmai proorocia căci Ionatan care nu avea păcat a murit de asemenea, rezultă clar că era defapt chiar Samuel așa cum este scris în scriptură și nu așa cum o răstălmăcește acest sfînt.
Asta e părerea mea... deci nu neg sfințenia sfîntului ci neg această intepretare a lui căci tot el susține mai jos că :
Citat:
2. '' Deci se scrie și in Scriptură că "a vorbit Samuel", să nu se tulbure de un astfel de cuvînt cugetul omului, ci să ia seama că pentru ușurința expunerii s-a folosit chiar numele lui. Căci pretutincleni aflăm acest obicei in Sfînta Scriptură de a întrebuința o aparență in locul realitiții''
|
Practic el însuși mărturisește total absurd că deși scriptura spune că a vorbit Samuel noi trebuie să credem că n-a vorbit pentru că în scriptură nu se scrie adevărul și realitatea ci o aparență adică se minte.
Rezultă clar că aici acest sfînt s-a auto-înșelat ajungînd pînă acolo încît a spus că de obicei în sfînta scriptură se spun aparențe ce iau locul relității. Iar așa ceva este combătut de însuși sf. Vasile cel Mare care susține că sfînta scriptură spune adevărul și realitatea și că trebuie să o ințelegem și să o interpretăm exact așa cum este scris.
Deci n-am cum să-i dau dreptate oricît ar fi de sfînt... dar nu în general, ci referitor la această intepretare... deci e greșită intepretarea lui căzînd în înșelare tocmai încercînd să ne ferească de înșelare... pitonicească!
Sper că nu se supără nimeni că mă contrazic cu sfîntul Grigorie de Nyssa.
Cred că a fost sfînt, dar iată cred și că s-a înșelat deci de la ei trebuie să luăm ce au scris folosindu-ne mintea și dreptatea și adevărul și nu așa orbește ca inchiziția ''ortodoxă''.