Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Mulțumim Domnului pentru toate, fraților Ioan și Cristian. Să nu vă îndoiți, că eu nu aș avea conștiința propriilor mele păcate...
Fiindcă ai studii de psihologie, frate Ioan, te rog :
Am citit recent, să fie câteva luni, un studiu american, de la o Universitate de Psihologie, nu mai rețin exact locul, s-au adunat profesorii de acolo, cu studenții și s-au pus să analizeze psihologic, psihiatric și psihanalitic pe Iisus Hristos, s-au făcut lucrări de licență, spuneau ei acolo, etc., și după relatările evagheliștilor din Noul Testament drept mărturie, au spus despre Hristos că a fost psihopat, bolnav psihic, cu grave tulburări psihice, era în "delir mistic", spuneau ei, "delir religios", psihanalitic spuneau că a avut foarte multe frustrări și neîmpliniri sexuale, dezechilibre serioase, sechele psihice din copilărie, inadaptat, cu multe psihopatologii grave, etc. mi-e greu să mai scriu... La fel au fost acuzați și toți Apostolii și toți Sfinții care cred în entități nevăzute, toți pustnicii care "se autoexclud", ca o formă de sinucidere, că sunt cu grave patologii și dezechilibre psihice, etc... În fine...
Deci o simplă întrebare :
Ce ne facem când psihologia/psihiatria/psihanaliza, acuză Teologia cu... diverse ?
|
Pai e simplu: ne amintim cat noroi au aruncat o parte dintre fetele smerite ale Bisericii, sute si mii de ani, in Dumnezeu.
Ne amintim cum au fost chinuiti unii ca Maxim si Hrisostom tocmai de catre episcopi. Si ca tot veni vorba, ne amintim in treacat si cati episcopi mitarnici gazduieste chiar azi, chiar acum cand scriu, tara noastra.
Nu uitam, desigur, nici cum a fost mazilit Arsenie Boca, pe la noi, de catre chiar fetele bisericesti care l-au livrat securitatii.
Mai avem inca o suta de mii de exemple in chiar ograda noastra ortodoxa, ca sa nu mai pomenesc de Marea Schisma, de ororile unei nopti cum era a Sfantului Bartolomeu, de sfintele cruciade etc. etc.
Iar la sfarsit sa ne cabram un pic memoria: iti amintesti ce au facut mai marii credintei poporului ales cu Domnul?
Ei, dupa toate astea, ce zici ca ar fi zis nu stiu care americani din vremurile noastre, zau ca nu mai prezinta importanta. Nu pentru mine.