Citat:
În prealabil postat de veilur
Oare se crede ca oamenii vor fi judecati dupa religia in care s-au nascut (ortodox, catolic, protestant, neo-protestant, alte culte, etc) si am crescut? Domnul Hristos a transmis mesajul ca oamenii vor fi judecati dupa faptele lor, nu dupa religie sau grupare.
|
Zice ceva sf. Ap. Pavel că necredincioșii și păgînii vor fi judecați după conștiința lor... dar nouă Creștinilor următori ai Domnului ni s-a poruncit să nu judecăm, să nu cădem în a-l judeca pe fratele sau pe aproapele nostru... și ni s-a și spus de ce, pentru că : ''cu măsura cu care măsurăm vom fi măsurați și cu judecata cu care judecăm vom fi judecați și am și fost deja judecați pentru orice cuvînt deșert pe care l-am rostit. Ceva de genul ăsta.
Citat:
Gruparile exista pentru ca oamenii au interpretat diferit si nu s-au inteles, nu au cazut de comun acord in anumite detalii privind dogmele.
|
Da, după ce au fost creștinii excluși din ortodoxia vechiului Israel s-au dezbinat apoi și catolicii de ortodocși și ortodocșii între ei și catolicii între ei și au apărut protestanții și reformații și apoi neo-protestanții și așa mai departe: cîte bordeie atîtea obicee.
Citat:
Dar baza este aceeasi, e vorba despre esential.
|
Adică baza fiind Dumnezeu, sfînta Treime și Iisus Mîntuitorul? Baza e bună și ne socotim toți frați oameni sau frați creștini în ideea că se știe și se crede în mare măcar atît: că Dumnezeu este Tatăl nostru care L-a trimis pe Iisus Mîntuitorul...... însă Evreii nu cred nici acum iar Musulmanii au alt profet mîntuitor pe Mahomed, budiștii pe Buda, chinejii pe Mao și pe Confucius iar sovieticii și socialiștii și comuniștii pe Marx și pe Lenin... iar ateiștii și sataniștii îi au pe ai lor: întîmplarea, maimuța, hazardul și pe satana, căci lui îi aduc jertfe prin teribilismul și prin grozăviile lor pline de cruzime și desfrînare.
Deci Baza e necesară dar nu suficientă ci e musai să primești de la Dumnezeu și pe Iisus-Calea și pe Iisus-Adevărul care duce la Dreapta și Curata Viață în Credință Sfîntă și Mîntuitoare așa cum o vedem pe ea rodind iubire și bunătate în toți trimișii Sfiintei Treimi și în sfinți și în drepți și în ucenici și mucenici.
Citat:
Nu am citit tot topicul, asadar nu stiu ce si cum exact, dar fiecare are dreptul la lumea lui interioara in care se simte bine cu el si implinit.
|
Așa este, Dumnezeu nu abuzează pe nimeni ci cheamă horopsiții la mai bine. Cheamă bolnavii la vindecare, vicioșii la mîntuire, răii și nebunii la îmbunătățiere, proștii la deșteptare, leneșii și puturoșii la trezvire și lucrare neistovitoare și pe toți războinicii nedrepți și desfrînați și mîndrii la pace ca să nu piară ei și să nu mai facă silnicie și urîciuni și teroare.
Citat:
Nu in totalitate, dar macar in mare parte.
|
De ce nu în totalitate? Păi e viața lui, e dreptul lui, libertatea lui... dată de Dumnezeu. Cît timp nu-mi suspendă libertatea mea are tot dreptul să creadă și să facă ce vrea. Cu ce mă deranjază pe mine? N-am loc de el? Cu ce mă afectează necredința sau păcatele lui? Păi e mult mai puternică Lumina decît întunericul și sfințenia decît orice... deci dacă eu sunt mai credincios și mai sfințit de ce să-mi fie teamă de el sau de alt cineva? Nu am de ce să-mi fie frică de altcineva sau de credința lui sau de păcatele lui sau de viața lui sau să mă supere pe mine ceea ce face el în libertatea lui.
Citat:
Si pe langa credinta afirmata, eu cred ca mai tine si de cum e omul, in primul rand trebuie sa avem respect reciproc.
|
Categoric, respectul și buna cuviință și bunul simț și grija pentru împlinirea iubirii fiecăruia, cu atît cu cît e ea mai în voia lui Dumnezeu, asta ar trebui să le avem mereu în vedere... așa cum este scris: ''Pe pămînt pace și între oameni bună voire, bună credință. Asta ar trebui să ne aducă Credința și Baza Comună căci toți suntem oameni și toți vrem să fim cu Dumnezeu dacă vrem să fim cu El.
Citat:
La mine la munca, o perioada de 3 luni a fost angajat un baiat care era crestin dupa evanghelie. Am mancat cu el la masa, am vorbit, ne-am inteles, am fost si cu el la un joc de volei cu grupul lor (eu nu am jucat ca nu sunt amator), si am discutat de cateva ori si pe tema credintei. Parerile au fost impartite, dar respectul a existat intre noi.
|
E foarte bine că nu l-ai făcut sectar și nu l-ai judecat și nu te-ai pus să-i scoți demonii și să-și facă sfînta cruce silindu-l... ci ați discutat omenește, prietenește, civilizat. Asta ni se și cere: ''Să nu judecați pe nimeni!.. iar dacă totuși o faceți atunci să nu o faceți după bîrfe ci după ceea ce vedeți și auziți voi cu urechile voastre și nu ca să osîndiți ci să Mîntuiți căci mîntuind vom fi pe placul lui Dumnezeu și nu osîndind... darmite atunci dacă din prostie ajungem să osîndim și să ne răzbunăm pe nedrept? Pe placul cui vom fi? Pe placul Duhului Adevărului vom fi sau pe placul minciunii?
Citat:
Am fost chiar si la ei intr-o Duminica, am fost invitat sa vad cum se boteaza ei.
|
Păi cum să se boteze, așa ca neo-protestanții imitînd pe Ioan Botezătorul ieșit la Iordan.
Citat:
Oamenii sunt normali, nu au exagerat cu nimic, cu exceptia ca la ceremonie au pus accentul un pic mai mult pe emotiv.
|
Efectul emoțional... așa ca și comuniștii caută oricine să păcălească în memoria colectivă prin efectul emoțional... comuniștii și centrele de putere caută să îngrozească prin arătarea colților sau a puterii armelor sau a chinurilor, iar alții cum sunt artiștii caută efecte emoționale... sperînd că prin efectele astea vor putea convinge naivii să-i creadă mai ușor fie că sunt periculoși ca să se teamă de ei și nu de Dumnezeu fie că sunt mai buni ca Dumnezeu ca să nu-L mai creadă pe El ci pe ei.
Citat:
Nu a insinuat nimic sa ma convertesc sau chestii de genu asta, iar eu nu am avut nici un fel de strabatere in privinta asta, pentru ca stiam unde ma duc.
|
Dacă ești ortodox n-ai cum să vrei să mergi la neo-protestanți mai ales cînd știi că ei nu au Taine, că răstălmăcesc scriptura cînd e vorba de preasfînta Maria, nu-și fac Cruce, nu țin Duminica ci Sîmbăta, nu au preot ci un biblist care se dă cel mai bun cunoscător și care le ține predici neaoșe și multe altele care sunt departe de o bună viețuire ortodoxă... dar e treaba lor... Dumnezeu îi iubește chiar și așa cum sunt ei trupești căci neo-protestanții respectînd cîteva porunci ale vieții sunt mai mult trupești și nu duhovnicești, ei căutînd mai mult bogăția și bunăstarea materială în comunitățile lor.
Citat:
Am fost doar odata, nu frecventez, si am fost acolo din curiozitate si bun simt.
|
Bine ai făcut, trebuie să te lămurești despre ce este vorba... mă bucur că nu i-ai urmat din interes, că practic mulți ortodocși trec la neoprotestanți din interes, le dă ajutoare, le dă ei ceva și gata... se supără pe preotul ortodox și încep să urască împreună ortodoxia.
Citat:
Nu inteleg de ce trebuie sa ne acuzam mereu sau sa acuzam pe altii din cauza crezului.
|
De frică, se tem unii și alții că-și pierd privilegiile, stăpînirea necurată, că-și pierd clienții și fraierii pe care să-i mulgă... de bani... că altfel de ce?
Citat:
Problema apare doar daca omul este rau intentionat, este agresiv, insistent in anumite privinte, etc.
|
Ce problemă? Păi există poliție și justiția statului... iar în aceste cazuri ca ortodox trebuie să rabzi, să mărturisești mai departe Iubirea de Dumnezeu și de aproape chiar față de vrăjmașii care vor să te determine să crezi așa ca ei.... deși tu știi că nu-i bine cum cred ei și cum viețuiesc ei în credința lor nedreaptă... deci trebuie să rabzi căci prin răbdare ne vom mîntui sufletele. Te-a agresat și te-a abuzat lovindu-te peste obraz?.. nu sta la trîntă și la luptă cu el ci întoarce-ți și celălalt obraz pe care îl ții ascuns... te-a tîrît o 100m? tu mergi cu el 10km, ți-a luat haina? tu dă-i și cămașa fără să faci streaptese... deci nu stați împotriva celui rău ca proștii ci luptați cu răul din voi care vă ispitește la luptă rea și păcătoasă și biruiți ispita iubindu-l pe fratele vostru mai agresiv și insolent care are nevoie de ceva avere de la voi. Așa ceva ne învață ortodoxia Domnului... ca oricui îți cere să-i dai din ceea ce ai primit și tu de la Dumnezeu... dar fără să faci pe placul satanei lăsînd după satana ție căci satana îți lasă cîte un ou al minciunii din care iese cîte un balaur mîncător de fecioare ca Bel.
Citat:
So, faith in humanity restored, somehow.
|
Of corse... in God's humanity!