View Single Post
Vechi 02.08.2016, 22:01:43
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Rugăciunea inimii

Primul stadiu este rostirea rugăciunii cu gura: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă”.

Pe cât putem, o rostim cu voce tare și repede. Și aceasta pentru că începătorul este neputincios, iar ispititorul încearcă să-i tulbure mintea cu diferite imaginații. Rostind rugăciunea repede și continuu, nu lasă să se lipească de mintea lui imaginațiile. Aici vreau să fii foarte atent. Chiar și atunci când ți se par a fi bune, alungă-le departe, căci și acolo își bagă dia*volul coada. Încearcă numai să înțelegi cele pe care le spui. Nimic altceva.

Închipuiește-ți, de pildă, că niște tâlhari vor să jefuiască o casă. Ce va face omul acela? Va fi nevoit să strige cu toată puterea: „Ajutor!... Tâlharii!... Sunt în primejdie!... Ajutor!...”

La fel face și începătorul, rostește repede (uneori și cu voce tare): „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă” sau „Preasfântă născătoare de Dumnezeu, mântuiește-mă”.

Unii călugări îmi mărturisesc că, uneori, ispititorul îi războiește cu închipuiri desfrânate și alte deșertă*ciuni. Ei, tocmai acest război li s-a făcut pricină să dobândească rugăciunea curată, pentru că au fost nevoiți să-L roage pe Dumnezeu cu toată puterea lor. Altor călugări, din îngăduința lui Dumnezeu, li se arată satana aievea, având un chip sălbatic și o înfăți*șare înfricoșătoare și îi amenință, îi bate și îi strânge de gât pentru a nu rosti rugăciunea. Atât de mult se cutremură de numele lui Hristos. Atunci să vezi cum se învârte șiragul de metanii și atât de curată se face rugăciunea, încât mintea este absorbită de Hristos.

Un călugăr mi-a mărturisit că odată, în timp ce rostea rugăciunea, satana i-a îngreuiat atât de tare inima, încât credea că îl apasă o stâncă. L-a strâns atât de tare, încât nu putea să se roage nici cu gura, nici cu mintea. Atunci s-a gândit să facă semnul Sfintei Cruci. Dar în acea clipă diavolul i-a legat și mâinile, ca să nu le poată mișca. Dar Dumnezeu l-a luminat să facă semnul Crucii cu capul. Aceasta a fost. Îndată satana i-a slobozit pieptul și mâinile și s-a făcut nevăzut. În acea clipă, călugărul a început să rostească cu mintea rugăciunea, repede și curat. Când mi-a mărturisit aceasta, eu i-am spus:

- Ești dator satanei, pentru că te-a învățat rugăciunea. Acum, străduiește-te să nu o pierzi.

Rugăciunea minții se numește și a inimii. Mă în*trebi dacă și rugăciunea rostită cu vocea se poate numi a inimii.

Dacă rugăciunea nu este curată, nici cea a minții, nici cea rostită nu se poate numi a inimii.

Rugăciunea este a inimii atunci când mintea este înghițită de inimă. Atunci, chiar dacă ar cădea bombe sau ar arde casa, mintea nu vrea să iasă din inimă, chiar dacă este în primejdie să ardă.

Pentru a înțelege aceasta, citește viața Sfintei Irina Hrisovalantu. Diavolul a dat foc hainelor ei și, cu toate că îi ardea trupul, ea stătea nemișcată ca o lumânare, cu mintea ridicată la Dumnezeu.

Aceasta este adevărata rugăciune, care străbate cerul și ajunge la tronul lui Dumnezeu. Moise, fără să-și deschidă gura, a auzit pe Dumnezeu spunându-i: „Ce strigi către Mine?” (Ieșire 14, 5). Aceasta înseamnă că striga dinlăuntrul lui, înseamnă că străpungea cerul cu ini*ma lui.

(Monahul Iosif Dionisiatul)