Citat:
În prealabil postat de GMihai
Sfântul Părinte s-o fi referit la oameni. Dar dacă s-a referit la religia islamului, cred că greșește grav.
Un musulman s-ar putea să dorească pacea, Islamul, însă, nu.
|
Islamul â origine Èi scurtă istorie
Termenul de Islam este tradus ca supunere, dar trebuie înÈeles ca*supunere faÈă de cuvântul lui Allah, Èi nu faÈă de un lider muritor.*Cea mai nouă dintre religiile revelate, Islamul are ca moment de început anul 612 din era creștină când Muhammad, un negustor de cămile din Mecca, a avut o revelație. Meditând într-o peșteră din apropierea orașului, arhanghelul Gabriel i-a apărut în față și i-a poruncitâRecită!â. Din acel moment Muhammad, devenit ulterior*profetul Muhammad, a transmis prin viu grai cuvintele lui Allah/Dumnezeu către cei aflați în jurul său, menționând că este revelația finală.
Dacă inițial Muhammad a fost privit cu suspiciune și nu a reușit să aibă alături de el decât pe cei mai apropiați membri ai familiei (tradiția consemnează că prima convertită la Islam a fost soția sa, Khadija), treptat a început să câștige tot mai mulți adepți în jurul său și să fie o voce ascultată. Până în anul 622, care marchează începutul erei islamice, Muhammad a predicat în spații publice unicitatea divinității și ideea egalității între oameni. Ambele idei nu s-au bucurat însă de un mare succes în rândul negustorilor politeiști din Mecca. Pur Èi simplu interesele lor economice nu corespundeau cu discursul lui Muhammad.
Astfel, respins de societatea din Mecca, în 622 Muhammad se mută la Medina (Orașul Profetului, numit anterior Yatrib) împreună cu un grup de adepți.Momentul marchează Hegira â începutul erei islamice și debutul unui Islam politic.*În următorii 8 ani, deși continuă să primească revelații, Muhammad se concentrează pe creșterea numărului de adepți și pe cucerirea orașului Mecca, cu scopul, pe de-o parte, de a pedepsi negustorii care îl obligaseră să îÈi părăsească oraÈul și, în același timp, de a impune religia islamică.
Profetul moare în 632, după un pelerinaj final la Mecca, la vârsta de aproximativ 60 de ani.
Coranul
Este important de precizat că Muhammad nu este autorul*Coranului, al cărții sfinte din Islam, el doar transmițând cuvântul lui Allah.
2. Rugăciunea*â*îndeplinită de cinci ori pe zi;
3. Dania sau zakatul*â donația*unei zecimi din avere (către cei săraci);
4. Postul-Ramadan*ținut într-o anumită lună din an și care durează de la răsăritul până la apusul soarelui, timp în care credinciosul nu are voie să mănânce*și să bea nimic
5. Pelerinajul â*obligația fiecărui musulman de a merge cel puțin o dată în viață în pelerinaj la Mecca.
Se observă că jihadul, războiul sfânt, nu este una dintre obligaÈiile esenÈiale ale unui credincios musulman.
Dar ce este Jihadul?
Jihadul are două forme: minor Èi major. Cel minor este lupta musulmanului cu nemusulmanii pentru a-i aduce la dreapta credinÈă.*Jihadul*major este lupta musulmanului cu sine însuÈi pentru a-Èi respecta credinÈa.*În ciuda imaginii create în zilele noastre, războiul sfânt împotriva nemusulmanilor nu este scopul principal al Islamului.
Ce este Èaria?
Trebuie clarificat faptul că Èaria, legea sfântă islamică, nu este sinonimă cu Coranul.
Èaria nu este un cod inflexibil de legi scrise sau o lege organică.
Èaria are la bază două elemente: Coranul Èi Sunna.
Sunna este o colecÈie de*hadith, tradiÈii despre faptele profetului care sunt considerate ca model pentru credincioÈi.*Pe scurt, dacă Coranul este ceea ce a spus profetul, sunna este ceea ce a făcut profetul.*Din aceste două elemente, Ècolile islamice au realizat analogii Èi interpretări consensuale, care au format legea sfântă. Islamul sunnit recunoaÈte, astfel, patru mari Ècoli islamice, denumite după fondatorii lor: hanefită, Èafiită, hanbalită Èi malekită.*Astfel, doar interpretările date de aceste Ècoli sunt acceptate de către sunniÈi.
Ècoala juridică urmată în Èiism este jafarită, Èi are la bază numeroase citate din califul Ali, nefiind astfel recunoscută de suniÈi.*
Sunnism și șiism
Schisma care apare în Islam, cea între sunniți și șiiți, este legată în fapt de problema succesiunii profetului, care apare după califatul lui Ali. Foarte frecvent în zilele noastre apar confuzii terminologice și de răspândire geografică a celor două curente din Islam. Într-o scurtă descriere,*sunniții sunt cei cei care îl recunosc ca urmaș al profetului pe califul Abu Bakr, în timp ce șiiți consideră că de fapt adevăratul urmaș al profetului, pe care acesta l-ar fi și desemnat, este ginerele său Ali, cel de-al patrulea calif.
De altfel, ÈiiÈii adaugă Èi la profesiunea de credinÈă faptul că Ali este urmașul lui Muhammad, ceea ce se constituie într-un factor în plus pentru sunniți de a nu-i accepta. Diferența apare în principal în modul în care este văzut rolul de lider al comunității, de la faptul căîn sunnism*se consideră că un calif conduce comunitatea islamică*și califatul său are autoritatea politică de conducător al credinței, dar,*în fapt, autoritatea religioasă aparține consensului comunității de învățați, ulema.
Adepții lui Ali în șiism cred că adevăratul cap al comunității este imamul,*un conducător care are și autoritate religioasă și seculară și căruia i se dă ascultare,*urmaș obligatoriu al lui Ali și al soției sale Fatima, fiica profetului.*Sunniții percep califul ca pe un imam, dar numai în sensul religios, de conducător al rugăciunii colective.*Așadar, rolul politic asumat de către imam reprezintă o diferență esențială între cele două curente.*În plus, șiiți au Èi o viziune mesianică â ei*cred în venirea unui imam salvator. Ca și în cazul altor credințe, și cele două mari ramuri ale Islamului au cunoscut de-a lungul timpului alte ramificații determinate de apariția diferiților învățați care au adus interpretări speciale credinței.
Astăzi, marea majoritate a lumii islamice este sunnită, într-un procent aproximativ de 85%. Șiismul este majoritar în Iran, aproximativ 90%, dar și în Azerbaijan, Irak și Bahrain reprezintă aproximativ 60% din populație, iar comunități șiite minoritare se mai întâlnesc și în Yemen, Arabia Saudită sau Liban.*
În istorie, dintre marii actori ai lumii islamice, numai imperiul persan a fost șiit, Califatul arab, Imperiul Mogul din India și Imperiul Otoman fiind state sunnite.
Majoritatea musulmanilor din România este reprezentată de sunniÈi.
Wahhabism, Al Qaida Èi ISIS
Tulburările politice din ultimii ani au adus curentul wahhabist mai mult în atenÈia lumii occidentale, dar el este vechi de aproape 300 de ani. Wahhabismul, sau Salafi, cum îl numesc adepții, este o ramură a credinței sunnite care are la bază preceptele învățatului și reformatorului*Muhammad ibn Abd al-Wahhab,*care, în anii 1740 în Najd, o regiune din centrul Arabiei Saudite de azi, predica o întoarcere la o dogmă*strictă și rigidă.*Discursul religios a fost împletit cu aspirațiile religioase ale unei puternice familii din Arabia, cea a lui ibn Saud, și astfel a fost creat un curent religios politic care s-a impus în zonă în deceniile următoare.*Timp de un secol, adepții acestui curent au influențat evoluțiile politice din zonă, reușind chiar să cucerească Mecca și Medina, între 1803 â 1812. Central în această nouă ideologie era ideea că ei erau cei îndreptățiți să răspândească ceea ce ei considerau interpretarea corectă a Islamului și să îi convingă pe alți musulmani, prin dialog, să vadă erorile din propria lor înțelegere a credințelor și practicilor Islamului.
După un secol de diverse conflicte și încercări de impunere a autorității, la începutul secolului 20, conducătorul Abd Aziz a reușit (până la un punct cu sprijin britanic) să cucerească teritoriile sfinte și, după Primul Război Mondial, să pună bazele Regatului Arabiei Saudite.*Așadar, adepții wahhabismului consideră că ei sunt practicanții adevăratului Islam, așa cum a fost el transmis de Muhammad.
Mențiune: Wahhabiți nu se denumesc pe ei înÈiÈi cu acest termen. WahhabiÈi le spun*cei din afara grupării. Chiar dacă termenul wahhabit se referă la fondatorul mișcării, refuzul denumirii este determinat de credința că elogiile îi pot fi aduse numai lui Allah și nu unui simplu muritor. Termenul pe care îl acceptă, în fapt, este acela de Muwahhidun, tradus prin âcel care insistă pe unitatea și unicitatea lui Dumnezeuâ.
Daesh (sau Statul Islamic din Irak și Levant, mai cunoscut sub denumirile ISIS, ISIL sau IS) urmează linia sunnită wahhabistă, adoptând un islam militant extremist.*Considerându-se cei îndreptăÈiÈi să răspândească această credinÈă originară în Islam,luptătorii ISIS cred că, prin extinderea Califatului, vor îndepărta orice altă formă de organizare politică care nu respectă în fapt credinÈa pură.*
DesprinÈi din una din ramurile Al Qaida, cu care Èi împărtăÈesc extremismul religios, ISIS merge pe aceeaÈi linie a*unui Islam militant care va reinstaura adevărata credinÈă.*Această impunere a credinÈei originale include Èi respingerea ÈiiÈilor, aÈa cum s-a observat din atentatele îndreptate asupra moscheilor Èiite.
Deoarece, potrivit Coranului, nici un musulman nu poate să intre în conflict cu alt musulman, pentru justificarea acÈiunilor militare împotriva ÈiiÈilor*s-a creat o bază religioasă prin declararea ÈiiÈilor*drept eretici. AcÈiunile militare devin astfel justificate de aducerea adversarilor*înapoi la dreapta credinÈă.
Nu este pentru prima dată în Istorie când legea sfântă a Islamului a fost răstălmăcită pentru a justifica războaie Èi acÈiuni politice.*Sultanul otoman Selim I a atacat*Iranul la începutul secolului XVI, după ce autoritatea supremă religioasă din imperiu, seyh-ul Islam, a emis, la solicitarea sultanului, o opinie prin care atacul era justificat de readucerea ereticilor pe calea cea dreaptă.