Citat:
În prealabil postat de Romowe
Ah, îmi aduc aminte de ăla care căra lumina Soarelui cu nu Ètiu ce din "Povestea prostiei". Igorete, tu ai reactor stelar în casă?
Serios acum e atît de greu să vedem că s-a trecut de la simplitatea cultului la complexitatea lui în 150-200 ani? Adică nu existau Liturgii în primul secol, aÈa cum au loc astăzi, nici pe departe, la început. Însă pe vremea edictului de la Milan, deja existau Liturgii, preoti, episcopi, diaconi&diaconite, cu slujiri foarte asemănătoare celor de astăzi.
|
:) reactor stelar... numai Adrian poate "aglutina" așa ceva în mintea lui...
Da, harul e reactorul reactoarelor, energia energiilor, materiile negre și vide din univers, cu care Hristos, prin Duhul Sfânt, de la Tatăl, lucrează și crează stelele și galaxiile.
Am o singură dorință pe care o cer des Domnului: să-mi înmulțească harul primit la Sfântul Botez din pruncie, și să nu-l pierd.
Ce nu înțeleg este unde vezi tu că creștinismul a devenit complex. Nu-i complex. E la fel de simplu ca și în secolul I. Orientul, Răsăritul, a rămas și este simplu. Sfânta Liturghie este aceași neschimbată de 1700 de ani, din secolul III, de la Sfântul Ioan Gură de Aur. Duhul Sfânt a scris-o prin Sfântul Ioan. La fel cum Duhul Sfânt a scris Apocalipsa.
Iar în Etiopia se păstrează și se practică Liturghia Sfântului Apostol Iacov, care e din secolul 1, care o slujea și Sfântul Apostol Pavel, scrisă de Sfântul Iacov, pe când era Patriarh al Ierusalimului.
Iar diaconițele sunt și azi. Sunt soțiile diaconilor. Și eu aceleași atribuții ca și în secolul I, ajută la slujire, la ordinea în Biserică, cântă în strană, mențin și întrețin corul, rostesc rugăciuni din strană, citesc Apostolul, Sinaxare, etc.
Singurul lucru ce s-a scos, începând din secolul IV, puțin după edictul de la Mediolanum, din 313, este căsătoria episcopilor. Când creștinismul a devenit religie oficială a împeriului roman și când Biserica a ieșit din catacombe și din munți și peșteri și ascunzișuri, a început să slăbească credința, episcopii își neglijau eparhiile și turma și dădeau multă atenție soției și copiilor lor, își așezau copii în poziții bune și deveneau aroganți. Ori asta Biserica n-a permis și decând nu s-au mai căsătorit episcopii, ci au început să fie aleși numai dintre monahi, episcopii și-au revenit puternic și a început epoca de aur a Patristicii, anume ale tâlcuirii Sfintelor Scripturi și povățuirii îndumnezeite ale Bisericii spre mântuire. Atunci a început creștinismul să se extindă, încet și sigur, până la venirea musulmanilor, în anul 622, când au început să-i omoare pe creștini.
Dar învățătura Sfântului Duh, prin Sfinții Părinți, stă până azi și va sta pentru veșnicie și fericit este acela care o caută, o găsește, o cunoaște, o împlinește și o dăruiește, căci va deveni cetățean al Împărăției Cerurilor.