View Single Post
Vechi 15.06.2016, 15:18:50
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Doamne, tu citesti ce scrie ala sau vrei doar sa fii gicacontra.
E adevarat, la o citire rapida a textului se poate intelege ca e vorba de calugari crestini. De aceea am scris "din ce reiese din citat" (am vrut sa scriu initial "daca cititm textul cu atentie"). Partile care ne arata ca e vorba de pustnici precrestini sunt "În Spațiul primordial al Europei", "după principiile dreptății", "sărbătoarea Crăciunului, a Crăcilor sacre, vindecătoare, a fost instituită, demult, în preistorie". De aici rezulta, foarte clar, ca e vorba de acea perioada. Era culmea, majoritatea istoricilor spun ca aceste sarbatori (Rusalii, Sanziene, Dragaica) erau precrestine, iar autorul, care e dacolog, sa spuna ca sunt dupa.
Inainte sa scriu acel mesaj m-am informat un timp pe net, dar acum m-am uitat si pe lucrarea intreaga: http://gandirea.ro/originea-cuvintului-craciun/
Autorul spune ca dacii nu au fost crestinati, pentru ca ei aveau deja o traire crestina. Mai mult, autorul spune ca locuitorii aveau un trai isihast: "În Terra mirabilis se arată că în Spațiul Carpatic, doctrina arhaică hesychia (= liniște, repaos), o tehnică similară cu Yoga, dar mai dezvoltată și mai profundă, a continuat să fie practicată în Dacia și după cucerirea unei mici părți din Dacia de către romani." De aici autorul spune in citat de calugari isihasti si manastiri.
Reply With Quote