Citat:
În prealabil postat de iuliu46
Doamne, tu citesti ce scrie ala sau vrei doar sa fii gicacontra. 
|
E adevarat, la o citire rapida a textului se poate intelege ca e vorba de calugari crestini. De aceea am scris "din ce reiese din citat" (am vrut sa scriu initial "daca cititm textul cu atentie"). Partile care ne arata ca e vorba de pustnici precrestini sunt "În Spațiul primordial al Europei", "după principiile dreptății", "sărbătoarea Crăciunului, a Crăcilor sacre, vindecătoare, a fost instituită, demult, în preistorie". De aici rezulta, foarte clar, ca e vorba de acea perioada. Era culmea, majoritatea istoricilor spun ca aceste sarbatori (Rusalii, Sanziene, Dragaica) erau precrestine, iar autorul, care e dacolog, sa spuna ca sunt dupa.
Inainte sa scriu acel mesaj m-am informat un timp pe net, dar acum m-am uitat si pe lucrarea intreaga:
http://gandirea.ro/originea-cuvintului-craciun/
Autorul spune ca dacii nu au fost crestinati, pentru ca ei aveau deja o traire crestina. Mai mult, autorul spune ca locuitorii aveau un trai isihast: "În Terra mirabilis se arată că în Spațiul Carpatic, doctrina arhaică hesychia (= liniște, repaos), o tehnică similară cu Yoga, dar mai dezvoltată și mai profundă, a continuat să fie practicată în Dacia și după cucerirea unei mici părți din Dacia de către romani." De aici autorul spune in citat de calugari isihasti si manastiri.