Schimbarea de paradigma(launtrica) la Pelerinul Rus
Am inceput sa citesc din nou Pelerinul Rus ,nu am apucat sa citesc prea mult si pelerinul nostru ne arata o schimbare launtrica mare sub puterea rugaciunii lui Iisus.Povatuitorul lui ii spune cum sa repete, de cate ori, si la urma ii spune sa se roage cat de mult poate, fara a mai numara rugaciunile.
Schimbarea apare:Bordeiul i se pare a fi un palat,frigul nu mai are putere asupra lui,foamea dispare,toti oamenii i se par dragi ca si cand ar fi rude,daca este jignit spune rugaciunea si jignirea trece sau este uitata.Dar mai bine va spun insasi cuvintele
Pelerinului.In cartea mea este la pag 15
Apoi m-am dus iar la bătrân ca să-i descopăr gândurile mele și i-am povestit totul cu de-amănuntul.
După ce m-a ascultat, mi-a vorbit astfel:
- Dă slavă Domnului că ți-a dăruit dorința și ușurința rugăciunii. Aceasta e lucrarea firească ce vine din deasa repetare și din nevoință, asemenea unei mașini care, după ce-i întorci roata principală, mergemultă vreme singură. Vezi cu ce puteri superioare l-a înzestrat Dumnezeu pe om chiar în natura luisimțitoare, ce simțiri pot apărea chiar și într-un suflet păcătos, necuprins încă de Har? Și cât este de măreț,cât este de încântător și desfătător când Domnul binevoiește să-i descopere cuiva darul rugăciunii duhovnicești și să-i curețe sufletul de patimi! Această stare este de nedescris și descoperirea acestei taine a rugăciunii este o mai-înainte gustare a desfătării cerești aici, pe pământ. De această stare se învrednicește cel care-L caută pe Domnul în simplitatea unei inimi pline de dragoste. Acum te dezleg: săvârșește rugăciunea cât voiești, cât se poate de mult, consacră rugăciunii tot timpul cât ești treaz și silește-te să chemi Numele Domnului Iisus Hristos fără să mai numeri rugăciunile, lăsându-te smerit în voia lui Dumnezeu și așteptând ajutorul Lui. Cred că El nu te va lăsa și îți va îndrepta calea.
Primind aceste îndrumări, am petrecut toată vara rostind rugăciunea lui Iisus neîncetat, cu gura; am fost foarte liniștit. În somn, adesea, visam că rostesc rugăciunea. Iar ziua, dacă mi se întâmpla să mă întâlnesc cu cineva, îmi era atât de drag, ca și când mi-ar fi fost rudă. Gândurile mi s-au liniștit cu totul, de la sine, și nu mă mai gândeam la nimic altceva în afară de rugăciune, spre care mintea începea să se plece ascultând-o; inima începea din când în când, tot de la sine, să simtă un fel de plăcere și o anumită căldură.
Când se întâmpla să merg la biserică, slujbele lungi din mănăstiri mi se păreau scurte, ne-maifiind, ca înainte, obositoare, peste puterile mele. Singuraticul meu bordei mi se înfățișa ca un preafrumos palat și nu știam cum să-i mulțumesc lui Dumnezeu că a trimis unui ticălos păcătos ca mine un atât de vrednic „stareț” povățuitor.
Însă nu m-am folosit multă vreme de îndrumările iubitului meu duhovnic, plin de înțelepciune, căci spre sfârșitul verii a murit. Înainte de a muri, cu lacrimi în ochi, luându-mi rămas bun și mulțumindu-i pentru învățătura părintească ce mi-a dat-o mie, ticălosului, i-am cerut să-mi lase de blagoslovenie metaniilecu care se ruga el întotdeauna.
Astfel, am rămas singur. În sfârșit, a trecut și vara și s-a cules grădina. Eu nu mai aveam unde locui.
Țăranul mi-a dat ca plată două ruble, mi-a pus în traistă posmagi pentru dram și din nou am început săpribegesc prin diferite locuri. De data aceasta nu mai mergeam ca mai înainte, cu greutate, căci chemarea
Numelui lui Iisus Hristos mă veselea pe cale și mi se părea că toți oamenii au devenit mai buni cu mine,parcă toți începuseră să mă iubească.
Am început să mă gândesc ce aș putea face cu banii primiți pentru paza grădinii; oare îmi trebuiau?
Da, îmi trebuiau! Starețul meu nu mai era, nu mai aveam povă-tuitor, așa că îmi trebuia Filocalia, să învăț din ea rugăciunea lăuntrică. Mi-am făcut cruce și am pornit la drum, cu rugăciunea.
Am ajuns într-un oraș de gubernie și am început să întreb de carte prin prăvălii. Am găsit-o într-un loc, dar costa trei ruble, iar eu nu aveam decât două. M-am tocmit, dar negustorul n-a vrut să lase din preț. În
sfârșit, îmi spuse:
- Du-te la biserica de colo și întreabă de epitropul bisericii. La el se găsește o asemenea carte, dar veche, poate că ți-o lasă cu două ruble.
M-am dus și într-adevăr am cumpărat Filocalia cu două ruble. Era tocită și veche. M-am bucuratnespus. Am reparat-o cât m-am priceput, am cusut-o cu pânză și am pus-o în traistă lângă Biblie.
De atunci călătoresc săvârșind neîncetat rugăciunea lui Iisus, lucrul cel mai de preț și mai mângâietor din tot ceea ce am pe lume. Uneori merg până la șaptezeci de verste pe zi, dar nu simt că merg, ci simt numai rugăciunea. Când mă pătrunde frigul puternic, spun mai cu stăruință rugăciunea și degrabă mă încălzesc. Dacă mă biruie foamea, chem mai des Numele lui Iisus Hristos și nu mai am nevoie să mănânc.
Când mă îmbolnăvesc sau mă dor picioarele sau spatele, iau aminte la rugăciune și nu mai simt durerea.
Dacă mă supără cineva, e destul să-mi aduc aminte de mângâierea rugăciunii lui Iisus, pentru ca jignirea șisupărarea să treacă și toate să fie uitate. Am devenit parcă un alt om, nu mă îngrijesc de nimic, nu mă preocupă nimic, n-aș privi la nimic din cele lumești și aș vrea să fiu mereu singur.
Am o singură dorință, căpătată prin deprindere, să spun mereu rugăciunea și, când încep să mă ocup cuaceasta, devin foarte vesel. Dumnezeu știe ce se petrece cu mine. Desigur, acestea sunt numai impresii sau,precum spunea duhovnicul meu, efectul naturii și al deprinderii; dar nu îndrăznesc încă să mă ocup derugăciunea duhovnicească, cea din lăuntrul inimii, din pricina nevredniciei și neștiinței mele.
Aștept ceasul voii lui Dumnezeu, nădăjduind în rugăciunile răposatului meu duhovnic. N-am ajunsîncă la rugăciunea duhovnicească, cea de sine lucrătoare în inimă; dar, slavă Domnului, acum înțeleglimpede ce înseamnă cuvintele Apostolului, pe care le auzisem odinioară: „Rugați-vă neîncetat!”
|