Si ati spus de popoare evanghelizate si popoare neevanghelizate!
Dar atunci ce facem cu acele state si popoare, unde religia majoritara nu este cea crestina, dar care popoare au contribuit fundamental la dezvoltarea civilizatiei umane, sau care astazi au realizari economice si sociale deosebite- de exemplul poporul chinez sau cel japonez ?
Sau alta intrebare. Daca de exemplul un om , care nu a fost nicioadata crestin, sau care a fost chiar ateu, dar ca om in societate si in familie, s-a comportat ireprosabil, a ajutat pe toata lumea, s-a comportat civilizat, nu a comis acte antisociale sau infractiuni, si-a facut datoria la locul de munca, si-a iubit familia, etc, atunci acel om nu merita totusi apreciat ?!
Iar cu ce a insemnat pentru poporul roman perioada 1964-1990. Omeneste va inteleg pentru suferinta personala (si eu am avut neamuri din Basarabia deportate in Siberia intre 1940-1956), insa incercati un moment sa va desprindeti de acele lozinci de genul ca "Ceausescu a fost un odios, etc", si sa faceti un exercitiu de imaginatie, si sa va puneti in locul unui om simplu din Romania acelor ani- de exemplul in locul unui strungar, ceferist , sofer sau tractorist.
Pentru oameni simpli, conta prea putin ideologia oficiala de atunci si politica oficiala. Eu am discutat cu oameni din toate categoriile sus-mentionate, care au trait si lucrat atunci in RSR, si toti mi-au spus ca era mai bine atunci, NU din cauza regimului politic (care prea putina relevanta aveea), ci din cauza vietii de zi cu zi, mai stabile!
De exemplul pentru un mecanic de locomotiva. Stia sigur ca dupa ce termina profesionala si scoala personalului are locul de munca asigurat pana la iesirea la pensie, stia ca luna de luna isi ia salariul destul de frumos. Aveea sadisfactia profesionala garantata, volumul de marfuri si pasageri transportat atunci pe reteaua CFR fiind foarte mare (era o anumita mandrie profesionala cand aduceai 2000-3000 de calatori in siguranta la destinatie, sau cand tractai un tren greu de marfa).
Apoi stia ca dupa 24 de ore de servici il asteapta acasa familia, stia ca-si poate permite din acel salariu sa cumpere ce vrea (cozile si restrictiile la mancare, caldura, lumina, gaz metan, butelii au aparut numai dupa anii 1980-1981), stia ca in fiecare an isi poate permite un concediu la munte sau la mare .
Iar asta cu "stateai cu frica daca te turna cineva la securitate"> Dumneavoastra va imaginati (vorbim dupa 1964) ca la o petrecere, chef, etc, pe stadion, intr-un grup de barbati, eventual "incalziti" cu un pahar de vin, chiar nu se gasea nimeni (de frica!) sa spuna o gluma despre regim sau sa critice regimul ?! Chiar credeti ca cei de la militie si securitate nu erau si ei tot oameni, tot romani, nu stateau si ei la coada la ulei, lapte, faina, carne, etc ?! Si militianul si securistul nu tremurai si ei de frig in apartamente dupa 1980-1981 ?!
Ce mai putea conta ideologia politica pentru un militian sau securist care tremura si el de frig iarna in apartament ?!
|