View Single Post
Vechi 01.06.2016, 21:48:58
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil Vezi mesajul
P.S. Totusi, spovedania nu se reduce la a marturisi gandurile aproapelui pe care l-ai suparat/vatamat. Ba chiar, cred, ca aici ar putea fi loc de o confuzie destul de periculoasa.
Cand Apostolul indeamna la marturisirea pacatelor, asta inseamna obligatoriu spovedanie?
Eu cred ca e inainte de toate un act de igiena a relatiilor dintre semeni, nu un act propriuzis de spovedanie.
Deci textul se refera la reglarea relatiilor dintre crestini, anume "pe orizontala", iar nu la actul spovedaniei care e unul pe "verticala". Adica de la om la Dumnezeu, mai intai.

Daca te referi la Iacov 5:16

"Mărturisiți-vă deci unul altuia păcatele și vă rugați unul pentru altul, ca să vă vindecați, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului."

Nu e vorba de "a marturisi gandurile aproapelui pe care l-ai suparat/vatamat." ci pur si simplu marturisirea pacatelor, asa cum se facea in primele secole inainte sa apara institutia spovedaniei asa cum o cunoastem acum.

Celui vatamat de altfel nu ii "marturisesti" nimic, ca de regula stie prea bine ce ai facut, ii ceri scuze, aduci reparatii in masura in care se poate.