Si legat de situatia cetatenilor de etnie rusa din Basarabia, in timpul ocupatiei sovietice a Basarabiei.
Dupa moartea lui stalin, noul lider al URSS Nikita Hrusciov condamna in raportul secret al celui de-al douazecilea congres al PCUS (din 1956) crimele si ororile epocii staliniste, , si elibereaza din gulag pe cea mai mare parte a detinutilor politici.
Dar politica de deznationalizare a romanilor din Basarabia continuua si dupa aceasta data, chiar daca prin mijloace mai non-violente si mai subtile.
Astfel, când începând din anii 1960- 1970 are loc o anumita dezvoltare si industrializare si in RSS Moldoveneasca (paralel cu constructia de locuinte, cresterea nivelului de trai material, etc- În 1971, Consiliul de Miniștri al URSS a adoptat o decizie "Despre măsurile pentru dezvoltarea viitoare a orașului Chișinău", care alocau mai mult de un miliard ruble din bugetul URSS, pentru invesții), vin in RSS Moldoveneasca un mare numar de cetateni de etnie rusa sau ucraineana, in special in orase.
Acestia veneau in calitate de specialisti, fiind numiti directori de fabrici, ingineri, maistri, directori de sovhozuri, uneori chiar brigadieri in colhozuri, etc.
Era determinati sa vina in RSS Moldoveneasca printr-o serie de avantaje primite- obtineau imediat repartitie de locuinta (daca ar fi ramas la Moscova sau la Harkov de exemplul- orase mari cu probleme locative inerente mult mai mari, ar fi trebuit sa stea la rand cativa ani pana ar fi primit repartitie de apartament), aprovizionarea cu produse alimentare era mult mai buna in RSS Moldoveneasca, isi angajau neamurile in acceiasi fabrica (erau de notorietate situatiile când soacra directorului fabricii era angajata chipurile ca si specialista pe un post bun), etc.
Iar din pacate acesti cetateni- desi din punct de vedere social erau oameni sociabil, veseli, de treaba-, totusi aveau si ei acceiasi mentalitate imperiala rusa, si multi erau si foarte incapatanati, nevrând sa invete limba romana.
Si o situatia care ilustreaza aceasta realitate de atunci. In 1967, când tata a fost in vizita la neamuri in Basarabia, s-a reintalnit si cu matusa si unchiul lui (pe care nu-i mai vazusera din 1940, ei fiind deportati in Siberia in 1940 si putandu-se reintoarce in Basarabia abia dupa 1956).
De bucuria revederi (dupa 27 de ani), tata a scos niste vin de Husi, niste coniac Vasconi, etc.
Iar directorul de la fabrica de brânzeturi unde lucra aceea matusa (care evident era rus), când a auzit ca e rost de mancare si bautura pe gratis, s-a infiintat si el la usa- si bineinteles a fost invitat si el la masa.
Iar la masa mai era si un vecin de bloc-Lupascu.
La un moment dat, Lupasca i spune lui tata- Valerica, nu mai scoate bautura, ca porcu asta de rus nu mai pleaca pana dimineata!
Tata mirat i spune lui lupascu- Ma, esti nebun ?! De fata cu omu- il jignesti!
La care Lupascu foarte calm zice- Stai linistit, Valerica, ca porcu de rus nu stie romaneste!
Apoi tata s-a uitat la rus- care radea cu gura pana la urechi, crezând ca s-a spus o gluma!
|