Ati atins un subiect pe care il cunosc destul de bine-si anume cel al istoriei si mai ales mentalitatii poporului rus.
Am avut ocazia sa cunosc cetateni de etnie rusa in Basarabia, inca din 1987, chiar pe vremea URSS-ului, când am fost acolo prima data la neamuri.
Poporul rus, ca orice alt popor de pe Glob, are si calitati si defecte (nici un popor de pe Glob nu poate pretinde ca este perfect sau ca ar fi superior altui popor).
Intre calitatile rusilor, se pot mentiona- ospitalitatea lor, faptul ca-si pastreaza si isi conserva identitatea si traditiile lor nationale (intre acestea numarandu-se si credinta ortodoxa), faptul ca au dat mari nume in literatura, cultura, in sport, trupele de teatru si balet renumite, etc.
Intre defectele rusilor, cel mai pregnant este cel al acestei mentalitati imperiale, prin care cauta sa controleze tarile si popoarele din jurul lor.
Explicatia acestei mentalitati imperiale rezida din insasi istoria poporului rus. Acesta s-a format si si-a intemeiat statul in conditii si vremuri tulburi ale evului mediului, când rusii au trebuit sa duca lupte de aparare impotriva invadatorilor mongoli, tatari, etc.
Paradoxal insa, un om- pe numele sau Petru cel Mare- le-a facut rusilor si bine (prin aducerea in Rusia a inventiilor tehnice, stiintifice , navale, etc din vestul Europei si prin modernizarea Rusiei), dar si cel mai mare rau, prin imprimarea si inocularea unei mentalitati imperiale.
Aceasta mentalitate imperiala s-a trasmis din generatie in generatie, sute de ani. Am cunoscut rusi in Basarabia, care, ca si oameni in societate erau de treaba, insa aveau aceasta mentalitate.
Daca de exemplul petreceai cu un rus toata noaptea (erau renumiti pentru rezistenta la petreceri si erau veseli), iar a doua zi il intrebai- Mai Ivane, crezi ca este normal ca URSS sa ocupe Basarabia sau Tarile Baltice ? Iti raspundea ca da, si asta nu din rautate, ci pentru ca pur si simplu asa a fost invatat de la bunicii si parintii sai!
Mentalitatea poporului rus a fost puternic influientata si de structura sociala si economica existenta in Imperiul Tarist- un stat anacronic, cu mentalitatii, institutii si o conducere cu puternice ramasite feudale, in plina epoca moderna.
Astfel, desi dupa 1863 taranii rusi sunt eliberati de iobagie de tarul Alexandrul al 3 lea, totusi ei nu primesc si pamant, fiind obligati, pentru a-si asigura existenta (si asa mizera, traind in conditii similare evului mediu), sa munceasca pamanturile marilor boieri si nobili rusi.
Astfel in regimul tarist exista o puternica pauperizare a mediului rural, si un numeros asa-numit proletariat agricol.
Desi industria s-a dezvoltat oarecum, totusi aceasta s-a facut prin investitii ale capitalului strain, iar muncitorii din regimul tarist aveau un nivel de trai mult redus fata de muncitorii din vestul Europei.
Apoi superstitiile si mentalitatile puternic medievale care dominau satul tarist la începutul secolului 20 (ilustrate elocvent de cazul Rasputin), incompetenta conducerii tariste si a ultimului tar Nicolae al doilea, influienta distructiva a lui Rasputin, zvonurile legate de originea germana a sotiei tarului (in contextul primului razboi mondial)- toate acestea au dus la prabusirea in 1917 a regimului tarist.
Astfel, poporul rus era obisnuit sa fie condus de o mana de fier, neexistând practic in 1917 in Imperiul Tarist asa-numita societate civila, in care sa poata aveea loc o dezbatere de ideii si o afirmare a valorilor.
Trebuie spus ca ideologia comunista nu a fost infiintata de rusi, ci de acele forte de pe plan mondial (marii industriasi, bancheri, oameni de afaceri- intamplator sau nu multi din ei fiind de origine evrei) interesate ca, prin sistemul comunist, sa domine si sa conduca intreaga lume.
Dar acest sistem trebuia testat si aplicat intr-o tara- iar tara aleasa a fost Rusia tarista, datorita situatiei interne explozive si a unor puternice nemultumiri din societatea rusa, care puteau fi usor exploadate si manipulate.
|