Mi se pare ca nu este nici un raspuns complet aici. Nici eu nu cred ca am unul..
Prin faptul ca sunt 3 ipostasuri, lucrul asta schimba putin problema rugaciunii.
Hristos ne spune: asa sa ne rugam Tatalui: Tatal Nostru.
Sfintii spun: asa sa ne rugam Fiului: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu...
Biserica spune: Duhule Sfinte.
Exista lucruri diferite pe care le cerem lui Dumnezeu in Treime si lucruri diferite pe care le cerem Persoanelor Sfintei Treimi.
Chiar daca Dumnezeu este Unul, El este si in 3 Ipostasuri.
Unii se apleaca spre unitate, altii spre Ipostas.
Pentru ca daca zicem ca ne rugam de fiecare lui Dumnezeu in Treime atunci negam Ipostasul, si negam identitatea individuala a fiecarei Persoane.
Duhului Sfant ii cerem sa ne acopere, El este pururea cu noi si in noi, lui Ii cerem sa ne sfinteasca, sa ne lumineze, sa ne calauzeasca spre Dumnezeirea Treimii.
Lui Hristos ii cerem sa ne ierte, sa ne arate calea spre Mantuire, pentru ca El este mostenitorul si Judecatorul nostru.
Tatalui ii cerem ce ne invata Hristos: sa implinim voia Lui, sa ne dea cele de care avem nevoie, sa ne ierte pacatele noastre. Desi Dumnezeu este in Treime totusi ne adresam Tatalui si nu zicem Dumnezeule in Treime. Iar aceasta nu este o problema de "formulare" ci este o adresare persoanala catre Fiinta Tatalui.
Lui Dumnezeu in Treime ne adresam cand il vedem pe Dumnezeu ca unitate.
In slujbele Bisericii se specifica in mod clar cui i se adreseaza rugaciunea: Tatalui, Fiului, Duhului Sfant, si de ce, si care e continutul cererii, vorbirii, slavoslovirii.
|