Nu are de ce sa-mi fie rusine!
Sa va explic cum functiona sistemul comertului cooperatist, care era diferit de comertul de stat.
In primul rand, cooperatia de consum nu era proprietate de stat, ci era proprietate privata de grup (cooperatista).
Apoi Uniunea Judeteana a Cooperatiei de Consum (existenta in fiecare judet), aveea magazine cu precadere in mediul rural.
La nivelul judetului Vaslui, UJCC aveea 3 grupuri depozite- la Vaslui, Bârlad si Husi.
Fiecare grup depozite aveea arondate magazinele din satele si comunele din zona respectivului oras sau municipiu.
Marfa evident ca nu ramanea in depozitele din Vaslui, Bârlad sau Husi ci ajungea in magazinele din sate si comune.
Insa datorita faptului ca prin planul impus si prin contractari cu industria se putea obtine mai putina marfa decat cererea (prioritatea era atunci exportul), apareau situatiile când pentru a obtine o anumita marfa (mai ales la electrocasnice) trebuia sa astepti un timp.
Dar totusi unii sefi de grup depozite (cum a fost tata, dar si altii), reuseau sa contracteze un pic mai multa marfa decat planul. Insa pentru asta trebuiau sa-si creeze relatii apelând la mijloace mai specifice zonei.
Când te duceai la contractari, daca se afla ca vii de la Husi, seful serviciului comercial sau directorul unei fabrici, iti ziceau- Pai stiu ca acolo la Husi aveti un vin bun, stiu ca la Vaslui se face un coniac bun Vasconi, stiu ca aveti un IAS puternic la Husi, etc!
Mai conta cum stiai sa-ti creezi si sa-ti mentii o relatie de prietenie cu un astfel de director, cum te prezentai, cum vorbeai cu el, etc.
|