sisu: in primul rand scuze; am retinut gresit apartenenta ta. Greseala fara voie.
In al doilea rand cele 3 cruci s-au gasit si singura care a facut minuni, a fost a Mantutorului. Nu trebuie deci sa apelam la dictionare, ca sa stim ce e o cruce.
Si apoi semnul crucii ne-a fost dat de Dumnezeu, cand a considerat ca avem nevoie de acest semn sfant. Sa nu Il judecam pe Dumnezeu, ca nu ne-a dat semnul inca din timpul vietii Sale, sau a Apostolilor, caci El stie mai bine ca noi ce si cand ne trebuie.
Ai incercat sa-ti faci cruce? NU? Vezi ca te impiedica cineva sa o faci? Daca acest simbol e lipsit de importanta, atunci de ce sunt impiedicati toti sectarii sa-si faca cruce? Piedica e pusa chiar la nivel de gand. Zici ca sunt copilarii? Cred ca nu.
Unii inteleg prin Cruce, a duce greul; acceptarea suferintei.
Sa ne gandim acum la Iisus Hristos. Si-a acceptat suferinta din timpul vietii? Da, caci ce mult a suferit, vazand suferinta celorlalti, dar si pacatele lor. Dar ar fi fost acest lucru suficient, fara rastignire? NU, caci abia prin rastignire a dus la bun sfarsit ceea ce avea de facut. Cand zicem cruce, nu putem elimina din sensul ei actul rastignirii, care e sacrificiul suprem pe care il poate face cineva din iubire: de a-si da viata pentru oameni.
Sa fi ramas crucea la fel dupa ce a fost rastignit Mantuitorul? Doar am vazut ca tot ce a atins Iisus Hristos a fost schimbat in bine: oamenii s-au vindecat; painile s-au inmultit; si crucea s-a sfintit.
"...ca sa nu ramana zadarnica crucea lui Hristos..." Care cruce poate fi zadarnicita de noi: cea personala, adica acceptarea crucii, sau rastignirea pe cruce? Cu siguranta e vorba de rastignire. Acest sacrificiu maxim poate fi zadarnicit de noi, caci asupra luarii crucii de catre Hristos nu avem influenta, nu o putem zadarnici, intrcat El Si-a luat crucea si nimeni nu poate anula acest lucru. In schimb crucea, ca altar de jertfa, o putem zadarnici, prin neacceptarea ei.
Crucea, ca altar de jertfa este simbolul libertatii omului, care se poate elibera de pacate si implicit de diavoli.
|