View Single Post
Vechi 01.03.2016, 18:53:51
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Marele premiu la Festivalul internațional de muzică bisericească - Grodono

În perioada 24-29 februarie 2016, Corul „Aletheia“ al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ - Bărboi din Iași a participat la Festivalul internațional de muzică bisericească ortodoxă de la Grodno - Belarus, ediția a XV-a. Festivalul-concurs de muzică religioasă corală ortodoxă este organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Grodno. Corul „Aletheia“ a participat pentru prima dată la un concurs internațional, fiind primit cu multă căldură de organizatori. Membrii grupului coral ieșean a concurat cu Franța, Belarus, Republica Moldova, Uzbekistan, Serbia și Rusia. „Marele Premiu a fost obținut de țara noastră, astfel că suntem bucuroși și onorați pentru că efortul nostru s-a concretizat într-un rezultat atât de frumos. Mulțumim părintelui lector universitar doctor Alexăndrel Barnea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae» din Iași pentru că ne-a invitat la acest concurs. Regulamentul competiției menționează că formațiile participante trebuie să fie invitate. Întrucât părintele Alexăndrel Barnea a făcut parte din juriu, s-a gândit la corul nostru“, a amintit lect. univ. dr. Dorina Iușcă, dirijoarea corului.
Sprijin pentru deplasarea în Belarus
Repertoriul Corului „Aletheia“ a promovat în special componistica ieșeană clasică și contemporană. Acesta a fost susținut solistic de două voci, care au cântat cu mare expresivitate. Soprana Antonia Cucerenco a cântat în limba rusă „Să se îndrepteze ruga mea“, de Pavel Chesnokov, iar solistul Andrei Bârsan, masterand al Universității de Arte „George Enescu“ din Iași și student al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a reprezentat în mod deosebit corul. „În afara concursului, am avut posibilitatea să cântăm muzică religioasă atât pe scenă, în cadrul unor concerte organizate de către cei din Grodno, dar și în cadrul Sfintei Liturghii. Am fost primiți cu multă căldură de enoriașii și de preotul unei parohii din orașul ce ne-a găzduit. Deoarece am fost într-o țară unde se vorbea doar slavona, am avut avantajul că 15 membri ai corului vorbeau limba rusă. Aș dori s-o menționez pe studenta Elena Shvedchi, de la Universitatea de Arte din Iași, care a făcut legătura dintre corul nostru și reprezentanții organizatorilor“, a adăugat lect. univ. dr. Dorina Iușcă. Deplasarea la festivalul de la Grodno s-a realizat cu sprijinul părintelui Constantin Andrei, parohul Bisericii Bărboi din Iași, și al mai multor parohii din orașul Iași. „Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care ne-a ajutat să ajungem la acest concurs. În același timp, prof. univ. dr. Dan Prelipcean a avut un rol deosebit în deplasarea noastră. Totodată, cu sfaturi binevenite și cu dorința de a ne da curaj, a fost alături de noi prof. univ. dr. Viorel Munteanu. În cadrul evenimentului, am cântat «Tatăl nostru» pe note așezate de domnia sa“, s-a exprimat dirijoarea Corului „Aletheia“.
Sufletul auditoriului, „atins“ de cântarea românească
Obținerea Marelui Premiu la concursul internațional de la Grodno a însemnat o mare realizare pentru corul Bisericii Bărboi. Formația corală a mai obținut până în prezent două premii naționale la Concursul Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!“ și la Festivalul-concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire“ de la Fundu Moldovei. „Ne bucrăm pentru că am participat la un concurs de muzică într-un spațiu ortodox și într-o țară foarte primitoare. Am fost primiți cu multă căldură de oameni generoși, având parte de o atmosferă creștinească extraordinară. Membrii juriului, credincioșii din biserică și membrii celorlalte coruri au fost foarte sensibili la cântarea expresivă. Cred că acesta a fost unul dintre motivele pentru care am luat Marele Premiu. Comunicarea dintre membrii corului și dirijor a fost foarte bună, astfel că mulți oameni au lăcrimat de emoție când au ascultat piesele noastre ortodoxe românești. Am fost bucuroși pentru că am atins sufletele oamenilor în această manieră“, a reliefat lect. univ. dr. Dorina Iușcă. În prezent, membrii Corului „Aletheia“ fac parte dintr-un cerc studențesc al Universității de Arte din Iași, astfel că la Biserica Bărboi se realizeză practică artistică.