View Single Post
Vechi 23.02.2016, 19:45:28
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Anul trecut (1939), povestește bătrânul Hrisant, am fost pentru o perioadă trapezar. Se apropia prăznuirea Sfintei Drepte a Sfântului Ioan Botezătorul, în Duminica a IV-a din Postul Mare, când de obicei săvârșeam un mic hram. Cu două zile mai înainte, am numărat pâinea și am văzut că erau 250 de pâinișoare (pe vremea aceea, în loc de pâinea obișnuită, se coceau niște pâinișoare, câte una pentru fiecare persoană). Acestea trebuia să-mi ajungă pentru patru mese. Știi că la fiecare masă se consumau 70-80 de pâinișoare? Pe lângă aceasta la praznicul Sfântului Ioan Botezătorul trebuia să dau fiecărui închinător câte una-două pâinișoare de binecuvântare. Am făcut socoteala și mi-am dat seama că nu-mi vor ajunge pâinile.
Așa că m-am dus la egumen să îi spun că pâinea nu ne va ajunge și că a doua zi, în ajunul hramului, va trebui să fac pâine.
Nu știu la ce s-a gândit egumenul, dar mi-a spus:
– Nu! Nu trebuie să faci pâine.
– Dar, Gheronda, nu o să ajungă pâinea și ne vom face de rușine față de străini. O să spună că nu a ajuns pâinea la hramul Sfântului Ioan Botezătorul.
Acela însă a spus din nou:
– Nu, o să ne ajungă!
Ce puteam face? Nu am spus nimic și am plecat mâhnit și întristat. Am mers în trapeză și am împărțit pâinea în două coșuri. Într-unul am pus 150 de pâinișoare, iar în celălalt 100. Toate acestea s-au petrecut vineri dimineața. Între timp mă gândeam ca la masa de sâmbătă seara să pun posmag înmuiat, ca să economisesc pâinile. La cele două mese de vineri și sâmbăta dimineață am folosit cele 150 de pâini care erau într-un coș. După ce s-a terminat masa de sâmbătă dimineața, am luat coșul gol și l-am dus în mica magazie unde țineam posmagul și rachiul. Îmi rămăseseră numai 100 de pâinișoare, pe care le-am păstrat pentru masa de hram, care era a doua zi.
În după-amiaza zilei de sâmbătă am mers la magazia despre care am amintit mai sus ca să iau posmagul și vasul în care să-l înmoi, așa cum hotărâsem. Dar cum am intrat – o, minunile tale, Cinstite Înaintemergătorule! –, am văzut coșul, pe care îl pusesem gol acolo, plin cu pâini proaspete. Am început să mă frec la ochi, gândindu-mă că nu cumva să fie vreo înșelăciune a vrăjmașului. În acest coș aveam 150 de pâini, dar, parcă le dădusem la cele două mese. Ce-i asta? Cu adevărat, este minunea Sfântului Ioan Botezătorul. Am alergat la egumen bucuros și i-am spus toate, chemându-l totodată să vină să vadă cu ochii lui minunea și să creadă. Când a venit și a văzut, s-a încredințat de minune și împreună am preaslăvit pe Sfântul Ioan.
Iar a doua zi, să fi văzut cum îi rugam pe pustnici și pe închinători să ia nu numai câte o pâine, ci câte cinci-șase fiecare, spunându-le tuturor minunea Sfântului Ioan Botezătorul”.
(Monahul Lazăr Dionisiatul )