Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil
Sunt cu totul de acord si sunt bucuros ca ai ales acest pasaj lamuritor, luminos din Serafim Rose.
Da, asa cred ca merita sa gandim chestiunea.
|
Mă bucur că am ajuns la un consens. :)
Plecând de la această idee sper să înțelegi faptul că nu putem da întâietate științei în ceea ce privește creația și chiar și vechimea Pământului. Iată din link-ul postat de tine ce mai spune părintele Serafim Rose:
STUDENT:
Știm oare cât de vechi este pământul după cronologiile biblice ?
Părintele SERAFIM: Problema este controversată. Textul grecesc (Septuaginta) si textul ebraic (masoretic) al Facerii sunt diferite. După Septuaginta, lumea are cam 7500 de ani vechime; după textul ebraic, are cam 6000 de ani vechime. Este o discrepanță evidentă. Cum putem rezolva probleme de acest tip ? Părinții admit că poate exista o oarecare greșeală care să se fi transmis; pot fi simple greșeli de copiere etc. Fericitul Augustin are un întreg capitol despre acest lucru. Poate că unii copiști au adăugat sau au scos ici și colo câte o sută de ani atunci când au copiat textul. Părinții admit că în Scriptură pot fi mici greșeli. Nu există nici o învățătură patristică care să spună că trebuie să definim lumea ca având exact 7490 de ani vechime. Poate fi ceva mai mult sau ceva mai puțin:
nu este ceva atât de important.
Dar faptul că Adam a trăit acum șapte sau opt mii de ani, sau a trăit în urmă cu milioane de ani - aceasta este o întrebare importantă. Este un subiect însemnat ce influențează întregul text al Facerii. Trebuie să întelegem cine a fost Adam - dacă a fost sau nu o persoană s.a.m.d. Dacă a trăit în urmă cu milioane de ani, apar o grămadă de întrebări pe care trebuie să ți le pui despre felul cum omenirea a interpretat tradiția începând de atunci.
Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil
Foarte multumesc, Ovidiu!....:)
|
Eu îți mulțumesc că ai amintit de acest părinte. :)