Citat:
În prealabil postat de Ecumenist
|
Bun venit! Am parcurs, deocamdata (din lipsa de timp) doar cuprinsul, pe care il gasesc substantial. Felicitari pentru munca laborioasa in via Domnului, chiar daca sunt rezervat in privinta "ecumenismului", termen abuzat, prin care a ajuns sa se inteleaga orice, pana la un amestec de credinte si de Biserici in scopul crearii a inca uneia facute de oameni.
Citat:
In privinta calendarului ortodox am o mare nedumerire:
de ce Duminicile dupa Rusalii nu sunt exact in ordine crescatoare?
Ecumenist.
|
E foarte simplu: totul pleaca de la caracterul variabil (de la un an la altul) al datei Pastilor. Data Pastilor dicteaza data Rusaliilor, adica a Cincizecimii. Intre ele avem un timp fix, de 50 de zile: timpul Penticostarului, care e necomprimabil. Dupa aceea urmeaza lunga perioada a Octoihului, care nu poate fi decat variabila, fiindca dupa ea este o noua perioada (aproximativ) fixa, din anul calendaristic urmator (Triodul urmator).
Asadar, cu cat Pastele cade mai devreme, cu atat si Rusaliile cad mai devreme. Va urma, deci, un timp dupa Rusalii mai lung. Si invers, cand Pastele cade mai tarziu (precum in anul acesta), atunci timpul de dupa Rusalii va fi mai scurt, cu unele Duminici "sarite".
Cu fratietate crestina,
M.D.