Subiect: Sfintii Zilei
View Single Post
Vechi 01.01.2016, 15:07:36
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Toata lumea a auzit de Sfantul Vasile cel Mare, astazi praznuit. Un titan. Un sfant cu adevarat Mare: prin credinta sa, prin minunile sale, prin lucrarea sa teologica, liturgica, mistica, ascetica, sociala si medico-sociala. Toate aceastea sunt, probabil, cunoscute multora.

Un lucru remarcabil, pe care poate ca nu toata lumea il cunoaste in legatura cu acest Sfant Parinte, doctor si invatator al Bisericii, este acela ca provine dintr-o familie...de sfinti.
Bunica sa Mariana este sfanta. Mama sa Emilia este sfanta. Sora sa Macrina este sfanta (cu un cult foarte raspandit in Franta si peste tot in lume).

Ca si alti multi Sfinti Parinti, asadar si Sfantul Vasile provine dintr-o familie nobila. O familie care avea in prim plan rugaciunea si opera de ajutorare a saracilor, marcile adevaratei nobleti.

O prietenie de o viata l-a legat pe Sfantul Vasile de Sfantul Grigore de Nazianz. Cei doi au dat, fiecare, cate o regula manastireasca, baza Ordinului Bazilitan care perdureaza pana azi. Sfantul Vasile este autorul vazut al Liturghiei pe care o pretuiesc in chip deosebit. El este Sfantul ctitor de spitale. Vasile este numele primului meu duhovnic (la randul lui, bazilitan), cu dreptii sa-i dea Dumnezeu adapost.

In sfarsit, Vasile a fost si numele unuia din numerosii frati ai bunicii mele: cel mai simpatic dintre toti, cel care mi-a leganat copilaria. Sa-l pomeneasca Sfantul Vasile in fata Tronului lui Dumnezeu, sa ne apere si sa ne invete pe toti!

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote