View Single Post
Vechi 19.12.2015, 21:53:05
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de oitza ratacita Vezi mesajul
Cei ce au onoarea de a avea astfel de profesori ies din facultatile teologice mai lucizi si cu competenta de a gandi, nu ies papagali care reproduc textele patristice, versetele biblice si interpretarile scripturistice fara sa le inteleaga si fara sa le simta, ca si cum ar recita poezii eminesciene.
Ce inseamna pentru tine sa fi mai mult ortodox decat altul? Cine ai iluzia ca esti sa emiti asemenea afirmatii? Vezi-ti, frate de propria mantuire si nu-ti compara prea multa-ti ortodoxie cu prea putina ortodoxie a altora.
Daca citesti topicul de la inceput o sa vezi ca acum trei ani am scris laudativ la adresa parintelui, sperand ca a fost doar o dorinta de propovaduire a ortodoxiei printre penticostali. Dar cu ultimele intamplari si citind si interviul din 2008 imi dau seama ca acel "frate Pustan" nu era doar o formula de politete, parintele chiar ii considera frati (in credinta, nu doar in umanitate) pe toti din alte culte.
Din ceea ce ai scris rezulta ca admiratia pentru parintele vine in primul rand datorita conceptiilor asemanatoare. Mentionati inca din prim fraza cliseul ecumenist cu modernistii deschisi la minte fata de inchistatii ortodocsi. Continuati in aceeasi intelegere, neavand importanta invatatura de credinta, fiecare cu ortodoxia lui. Ati inteles gresit, e vorba de o alta invatatura, de sorginte protestanta, nu de o ortodoxie mai multa sau mai putina. Inatatura de credinta este aceeasi pentru toti, nu apartine cuiva, pentru ca e de sorginte divina, revelata. Nu poate fi schimbata de mintile oricat de deschise, pentru ca e o mare greseala.
In concluzie, daca iubiti adevarul si a fost doar o neintelegere din necunoastere nu avem cum sa nu ne intelegem. Dar daca doriti sa ramaneti la conceptiile moderniste date de mintile deschise cel mai bine e sa nu mai discutam vreodata despre invatatura de credinta, pentru ca avem conceptii complet diferite si, ca si in cazul de fata, o sa va deranjeze ce scriu. Iar eu nu o sa-mi schimb credinta doar ca sa va fac pe plac si nici nu am de gand sa devin frate de credinta cu Pustan sau cu cineva din afara ortodoxiei.
Reply With Quote