Citat:
Īn prealabil postat de catalin2
Cred ca ai inteles gresit, a spune adevarul nu inseamna a judeca pe cei ce spun ceva gresit. De exemplu daca cineva spune ca luna e patrata spui si tu ca-i patrata ca sa nu-l judeci pe acela? Sau nu spui nimic si te faci ca fluieri? Curentul acesta se numeste corectitudine politica, multi au observat ca e un nonsens.
In cazul credintei acest curent e propagat de ecumenism. Pentru uniunea credinciosilor din toate cultele nu ar trebui evidentiate erorile unui cult, pentru ca ar insemna ca ii judeci pe cei din acel cult. In aceasta invatatura erezia nu are prea mare importanta, deci nu au importanta erorile dogmatice.
In cazul ortodoxiei, ascultarea de cler si ierarh merge pana la invatatura dogmatica sau morala gresita (adica daca preotul ar spune ca cineva isi poate lua o amanta nu il asculti, putem chiar sa-i atragem atentia ca greseste). In acest chiar chiar e bine ca cineva sa-i spuna unui parinte daca greseste, ca sa poata sa se indrepte. Judecarea inseamna a nu-l condamna pentru pacatele sale, personale.
In fine, in al patrulea rand, e o confuzie de nume, e vorba acolo de alt parinte Necula, de la Bucuresti (chiar mai cunoscut decat primul, apare des la televizor).
|
M-ai zapacit complet. Macar in cazul Ica stiam ca era o minidinastie preoteasca la Sibiu. :) Nu e vorba de tipul care zicea de ascultat rock, ca fiind ok pentru o fatza preoteasca? (I feel Bugnini's dark presence in the Force - ca sa ma exprim in stilul meu de fan SF cam obsy- stii la cine si ce ma refer, al cui e numele si ce a facut, si sper din toata inima sa nu apara sau manifeste vreun Bugnini ortodox, mai ales dupa Sinodul de la anul, care "Bugnini" sa compileze o Liturghie plina de bug-uri, ca sa fac un joc de cuvinte). Ideea e ca da, avem datoria sa corectam si chiar sa iesim de sub ascultarea unor duhovnici/ierarhi, daca au cazut in erezie. Nu vad vreo erezie la acest parinte; e posibil sa ma insel, dar nu vad. Da, faza cu rockul e...riscanta, usor infantil-conformist-fricoasa si cum am zis, miroase a vaticandoiplus, varianta ortodoxa: hai sa ne aggiornamentam, ca sa fim vazuti bine.
Am ascultatul faza cu Beiusul, si toti s-au purtat perfect: pastorul Pustan, credinciosii penti, si insusi parintele, care a zis la un moment dat ca mandru ca e preot ortodox. Adica...a facut o marturisire de credinta, explicita si curajoasa. Ce era sa faca? Ceva necugetat, ca ucenicul acela din pateric, care a gafat crunt fatza de un un om de alta credinta? E prea versat in propovaduire ca sa faca asa ceva.