Citat:
În prealabil postat de Intrarea Vagonului
Eu cred intr-o umanitate comuna, care este de departe mai importanta decat orice credinta. Asta e concluzia acestui talmes-balmes faptic, expus de mine mai sus, cale de doua postari lungi. :) Incearca sa vezi si tu asta la fel. Omul a fost creeat de Dumnezeu, nu (re)inventat de diversele credinte religioase sau practici oculte, sau ideologii seculare. Lumina bunatatii si normalitatii general-umane nu a aparut nici pe Sinai, nici pe Cruce, si cu atat mai putin in operele tipilor din Bavaria si succeslorilor lor ideologici. A aparut de la inceput, atunci cand Cineva S-a uitat la ce a facut, si a zis intru Sine ca Lucrarea Sa e "buna foarte".
|
Ceea ce spui tu este umanismul secular de sorginte iluminista (care, la randul lui, avea inspiratie din filozofiile antice). Adica "omul este masura tuturor lucrurilor", pe primul loc e omul, in crestinismul pe primul loc e Domnul.
Pierzi din vedere un lucru esential in crestinism, care sta la baza invataturii crestine, si pe care secularii nu-l stiu (sau nu-l accepta) fiind descris doar in Scripturi. Adica faptul ca de la crearea omului s-a intamplat ceva, iar omul creat atunci e diferit de omul de azi. Iar acest lucru este caderea protoparintilor si pierderea harului de catre toti oamenii. Primul om era om intreg, omul de dupa este un fel de semiom. Iar crestinismul si Biserica tocmai cu asta se ocupa de la inceput, cu tratarea efectelor acelei caderi. Nu obligatoriu sau fortat, doar pentru cine vrea.